Search for content, post, videos

Kampanj ska öka kunskapen om systemisk skleros

Hudförändringar-på-händer-är-vanliga-vid-systemisk-skleros

Systemisk skleros, även känd som sklerodermi, är en ovanlig och komplicerad autoimmun sjukdom som kan påverka hud, inre organ och ge värk i lederna. På den internationella sklerodermi-dagen uppmärksammas sjukdomen i en rad kampanjer för att öka kunskapen om systemisk skleros.

Systemisk skleros är en sällsynt bindvävssjukdom som tillhör de reumatiska systemsjukdomarna. Det är en autoimmun sjukdom som innebär att kroppens immunförsvar felaktigt riktas mot de egna vävnaderna. Störningen i immunförsvaret gör att kroppen tillverkar för mycket bindväv. Det kan i sin tur lagras i hud, inre organ och blodkärl. De allra flesta med sjukdomen drabbas av hudförändringar som mestadels börjar på händer och fötter. Huden svullnar, blir tjockare och stelnar till. Det är också vanligt att få Raynauds fenomen vilket innebär att fingrar och tår vitnar och domnar när de utsätts för kyla, fukt eller stress. Många får också ont i leder, i första hand i händer och fötter.

Sjukdomen kan också påverka matstrupe, mage och tarmar och många med sjukdomen får problem med matsmältningen. Det är också vanligt att drabbas av lungfibros, bindvävsinlagringar i lungorna, som ger andfåddhet, hosta och kan senare ge upphov till svårare andningsbesvär. Även njurarna kan påverkas och skadas av sjukdomen.

Fler kvinnor än män drabbas

Omkring 2,5 miljoner människor uppskattas lida av sjukdomen världen över. I Sverige upptäcks 15-20 nya fall på en miljon invånare varje år. Vanligtvis bryter sjukdomen ut i 40-50-årsåldern och tenderar att drabba fler kvinnor än män. För att stötta de patienter som drabbats av sjukdomen har den Internationella Sklerodermi-dagen instiftats och infaller den 29 juni varje år. Olika organisationer världen över uppmärksammar nu sjukdomen. Med kampanjen HAND IN HAND till exempel uppmanas patienter och anhöriga att lägga upp bilder på sociala medier för att bidra till mer uppmärksamhet för sjukdomen.

En av de som drabbats och också uppmärksammar systemisk skleros är miljöaktivisten Gunhild Stordalen. Hon är aktuell som en av årets sommarpratare i Sveriges Radio och pratar bland annat om sjukdomen.

 

Källa: Reumatikerförbundet, 1177 Vårdguiden 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 11 =