Search for content, post, videos

Därför ska du unna dig choklad idag

Mörk-choklad-är-rik-på-antioxidanter

Den 11 november är chokladens dag. Och det finns flera nyttiga anledningar till att fira denna populära godsak.

Denna ljuvliga ingrediens har många hälsofördelar. Choklad minskar stress och förbättrar matsmältningen, det förebygger diabetes och högt blodtryck. Mörk choklad sägs vara bra för att förebygga demens. Dessutom visar forskning att risken att drabbas av stroke ser ut att kunna minska om man äter en liten mängd choklad varje vecka. Antioxidanten fenoler i choklad ska också ge ett ökat immunförsvar.

Flavonoidrik choklad gav bättre minne

En ny studie visar också att en typ av antioxidanter i kakao som kallas flavonoider ger en dramatisk förbättring av minnet. Forskare vid Columbia University Medical Center genomförde en studie där 37 friska amerikaner mellan 50 och 69 år under tre månaders tid fick dricka en chokladdryck varje dag som antingen innehöll höga eller låga halter av flavonoider. Det visade sig att de som hade intagit den flavonoidrika varianten hade förbättrat sitt minne så mycket att de kunde jämföras med personer som är tre decennier yngre.

Välj rätt typ av choklad

Mjölkchokladkakor bör inte vara ditt förstahandsval om du vill välja nyttig choklad. Det innehåller bland annat mycket fett och socker. Som med det mesta i livet gäller det att satsa på kvalitet, så köp istället mörk eller rå choklad. Raw kakao är rikt på antioxidanter, de motverkar fria radikaler som kan förändra eller skada kroppen.

Tips på smarriga chokladrecept

Många goda anledningar att unna sig en chokladbit då och då med andra ord. Passa också på att spana in vår bloggare Marja Folckes smarriga och sockerfria recept med choklad och kakao!

Chokladkokoskaka

Chokladbollar med dadlar

Kladdkaka med avokado

Varm choklad low carb