Med hjälp av träning kan KOL-patienter få bättre sömn, energinivåerna balanseras och stressen från sjukdomen kan mildras.
Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom, förkortat kol, drabbar hela 10 procent av svenskar mellan 45 och 65 år. Med ökande ålder stiger risken och det är främst rökare som får problem. Symptomen sträcker sig mellan rökhosta och pip i bröstet till akut andnöd.
Gun Faager är sjukgymnast på Karolinska Universitetssjukhuset, Solna och har doktorerat inom ämnet kol och träning.
– För den som har kol blir livet lätt stillasittande – symptomen kommer när du rör på dig, förklarar hon. Trots det är konditionsträning viktigt.
– Fysisk träning kan minska andfåddheten markant – regelbunden träning förbättrar nämligen syreupptagningen oavsett sjukdomens svårighetsgrad, berättar Faager.
För en kol-patient finns det inte på kartan att ge sig iväg på löprundor och hårda träningspass – det gäller att trappa upp i rätt takt och vara medveten om vad man orkar.
– Precis som för friska rekommenderar vi två till tre träningspass i veckan och en daglig dos fysisk aktivitet, upplyser Faager.
Komplettera med stretching
Den dagliga aktiviteten kan vara allt från promenader till trädgårdsarbete. En stegräknare är bra för att peppa sig själv att gå lite mer varje dag, säger Faager som har sett goda resultat med stegräknare. För att bygga kondition rekommenderas bland annat vattengymnastik, pardans eller cykling. Att komplettera med lätta muskelbyggande vikt- och stretchingövningar minst två-tre gånger i veckan är utmärkt för kol-patienter som oftare än andra drabbas av benskörhet och undervikt. Den som är nyfiken på Yoga och Qi Gong kan hitta en utmärkt träningsform här – de lugnare varianterna stärker muskler i överkroppen, ökar smidighet och tränar andningen.
Tänk långsiktigt
För den som har kol och börjar med ett träningsprogram är det viktigt att trappa upp i lagom takt och att ta återhämtningspauser vid behov. Prata med din läkare och be om en remiss till sjukgymnast för ett personligt anpassat träningsprogram. Den som är underviktig bör äta lite extra – kanske en proteindryck eller annat tillskott efter passet för att låta kroppen bygga upp muskelmassan.
– Det viktigaste är att vara långsiktig och regelbunden i sin träning, avslutar Faager och betonar att hälsovinsterna från träningen är färskvara som måste underhållas. Det viktiga är att ett bra träningsprogram förbättrar sjukdomsbilden för kol-patienter. Vardagsbestyren underlättas, sömnen och energinivåerna blir bättre och stressen från sjukdomen kan mildras. Det torde vara motivation för att bryta stillasittandet.