Search for content, post, videos

Håll huden frisk

Huden är kroppens största organ men dessvärre är den inte alltid den vi tar bäst hand om. Genom stress, för lite sömn och för mycket sol utsätts huden för påfrestningar.

Men det är inte bara yttre faktorer och livsstil som gör att huden ändras eller åldras. Kollagen, ett fiberrikt protein, bygger upp bindväven och ger huden fasthet. I en ung hud består cirka 70 procent av huden av kollagen. Vart tionde år minskar sedan kollagenmängden med 10 procent.

– Alla skikt i huden blir tunnare med åldern och vi får mindre aktiva celler som producerar kollagen. Man vet egentligen inte vad som startar denna process men det man kan se är att de elastiska trådarna blir färre, säger Margareta Frohm-Nilsson, överläkare inom hud och bland annat verksam på hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

Hon har många års erfarenhet av estetisk dermatologi och har länge jobbat med hudtumörer och solskadad hud. Vad gäller åldrandet arbetar man inom hudforskningen med att försöka följa olika processer för att undersöka hudförändringar, menar Margareta.

– På en molekylär nivå kan vi se vad som händer i huden. En hel del forskning pågår inom detta område men mycket återstår ännu för att verkligen förstå processerna och få svar på exakt varför hudförändringar uppstår.

Det man kan se är att rökning och sol har en stor påverkan för hudens åldrande. Mycket solande leder till att huden åldras i förtid genom att bindväven i huden skadas och rynkor bildas.

– Särskilt personer med ljus hy med ett betydligt sämre pigmentskydd kan lätt få skadad hud av överdriven solning, säger Margareta.

Andra symtom på solskador kan vara förstorade porer eller pigmentfläckar. För att skydda och vårda huden är det därför viktigt att vara varsam med solandet men även hålla en sund livsstil, bland annat genom att sova och äta bra.

– Antioxidativa krämer kan också ge skydd mot hudens nedbrytning, då de innehåller ämnen som gör att huden åldras långsammare. Förändringar med åldern är ofrånkomligt då även arv och gener avgör. Men vi kan påverka genom att ta hand om huden på rätt sätt, säger Margareta.

Så kan du vårda huden

  • Antioxidativa krämer kan ge skydd mot åldrandet, liksom olika typer av serum som bland annat kan ge
  • bättre elasticitet och motverka framtida ålders-tecken i ansiktet.
  • Sov, att vara utvilad gör underverk med din hud.
  • Ät en bra och allsidig kost
  • Var försiktig med solandet
  • Undvik rökning

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − fyra =