Search for content, post, videos

Tidig HPV-vaccination ger bäst skydd

HPV-vaccin ger bäst skydd mot höggradiga cellförändringar i livmoderhalsen om det ges före 17 års ålder. Det visar en ny stor registerstudie från Karolinska Institutet och Folkhälsomyndigheten.

I studien, som inkluderade alla flickor och unga kvinnor i åldrarna 13–29 år som var bosatta i Sverige någon gång under åren 2006-2013, jämfördes risken för höggradiga cellförändringar mellan vaccinerade och ovaccinerade kvinnor. Resultaten visar att flickor som vaccinerades före 17 års ålder var effektiviteten mot höggradiga cellförändringar 75 procent. Skyddseffekten sjönk till 46 procent för de som vaccinerades när de var 17–19 år, och till 22 procent för de som vaccinerades när de var 20–29 år.

– Vår slutsats är att vaccinet skyddar mot allvarliga förstadier till livmoderhalscancer. Skyddseffekten är störst om man vaccinerar sig vid unga år, tidigare än 16 år, säger Lisen Arnheim Dahlström vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet, som har lett studien.

Källa: KI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × två =