Search for content, post, videos

Svenskar har mest ont i ryggen

Många-svenskar-har-ont-i-ryggen

En ny internationell studie visar att Sverige är det land där invånarna upplever starkast smärta, och allra ondast har vi i ryggen.

Enligt Global Pain Index, som kartlägger hur människor upplever smärta runt om i världen, tillhör kroppssmärta vardagen för många svenskar. Sex av tio svenskar uppger att de har ont i kroppen flera dagar i veckan. Ofta är smärtan ihållande och mest ont har vi i ryggen. Omkring var tredje person har problem med rygg och ländrygg minst varje vecka, och även nacke och axlar verkar vara vanliga problemområden.

– Lite träning, stillasittande livsstil och dålig arbetsställning är vanliga orsaker till problem med ryggen. Mitt råd till patienter med ryggproblem är att försöka komma i rörelse så snabbt som möjligt. Tar smärtan emot bör man behandla den så snart som möjligt för att inte fastna i ett moment 22, säger Soheil Pakandam, legitimerad naprapat.

Få vill prata om smärtan

Många svenskar får ytterligare besvär av värken. En stor majoritet av de tillfrågade anger att det minskar deras generella kapacitet till rörelse och det fysiska och psykiska tillståndet. Sju av tio uppger också att värken försämrar deras livskvalitet och för många är den förknippad med oro och ångest. Men trots ihållande problem med smärta är det få som klagar. Mindre än varannan svensk vill prata om sin smärta, visar undersökningen.

– Trots att problemet med kroppssmärta uppenbarligen är väldigt utbrett så är det ett ämne som sällan diskuteras och därmed inte tas på tillräckligt stort allvar. Med rätt behandling och hjälp skulle det inte behöva se ut på det här viset utan man skulle kunna leva ett annorlunda liv, säger Johan Armfelt, läkare och specialist i ortopedisk kirurgi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fem − 4 =