Search for content, post, videos

Skydda ögonen

Vi vet att UV-strålningen skadar våra kroppar och kan leda till hudcancer, men alla tänker inte på att UV-strålningen även skadar våra ögon.

En förklaring enligt St. Eriks Ögonsjukhus kan vara att ögat inte påverkas på samma sätt som huden gör, det vill säga vi får inga varningssignaler om att något är fel.

Risk för ögonsjukdomar

Den osynliga UV-strålningen kan bland annat öka risken för att linsen i ögat ska grumlas, vilket kan påverka synen, kallat grå starr eller katarkt. Grå starr kan opereras bort genom att den grumliga linsen ersätts med en plastlins. Det blå ljuset kan även skada näthinnan, kallat makuladegeneration. Idag finns det tyvärr ingen effektiv behandling mot detta.

Man kan även drabbas av akuta ögonproblem som små sår på hornhinnan, så kallad snöblindhet, som gör ont och ger nedsatt syn. Det är dock ofarligt och läker på något dygn, och besvären kan lindras med en receptfri ögonsalva.

Solglasögon

Så använd solglasögon i solen, och framförallt när du är vid vatten eller åker skidor, då solens strålar förstärks genom reflektion.

Köp solglasögon som är CE-märkta och vistas du mycket vid vatten eller är ljuskänslig är det bra med polariserande solglas. Det är också viktigt att glasen är stora och lätt böjda så att de även skyddar från ljusinsläpp på sidorna.