Search for content, post, videos

Skönhet inifrån

Att skönhet kommer inifrån är kanske en klyscha. Men det ligger sanning i uttycket, åtminstone vad gäller vilken mat vi stoppar i oss för att få fin hy. Och stressar vi mindre blir den ännu bättre. Skönhet utifrån, skulle man kunna säga.

Huden är kroppens största organ, ett faktum som många av oss inte tänker på. Det är först när den krånglar, när plitor och orenheter dyker upp, som vi börjar bry oss. Hur ska man då sköta om sin hud på allra bäst? En bra start är genom att äta rätt och undvika de värsta fällorna, berättar Lena Edberg, auktoriserad hudterapeut på Västermalms Hudvård och styrelseledamot i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation

– En effektiv metod är att dricka mycket vatten under dagarna. Det hjälper till att fylla cellerna med fukt och du blir av med slaggprodukter. Detta, liksom fiberrik kost, förbättrar också matsmältningen, vilket är viktigt för en fin hy, både i ansiktet men även på kroppen. Att det är bra att äta mycket gröna grönsaker med hög halt av antioxidanter känner vi hudterapeuter till sedan länge. Skälet är att många av dem har hög C-vitaminhalt, vilket hjälper hudens kollagenbildning och därmed ger en ökad fasthet.

En annan viktig faktor är solskensvitaminen D, som man bl a hittar i fet fisk som lax och sardiner. Sammantaget skall man försöka få i sig så ren och obehandlad mat som möjligt, gärna ekologisk.

Förutom att fylla kroppen med nyttigheter finns det även en del saker att undvika för att nå bästa resultat.

– Att sola måttligt och låta bli socker och alkohol gör verklig skillnad. De påskyndar hudens åldrande och minskar elasticiteten, vilket ger fler rynkor tidigare i livet. Jag ser direkt på mina kunder när de ätit skräpmat och sovit för lite, säger Lena Edberg.

Något som blivit mer vanligt de senaste åren är akne hos vuxna, främst hos kvinnor över 30 år. Skälet är ytterligare en “hudbov”: att vi alla stressar på tok för mycket och inte tar hand om oss. Resultatet blir ökad produktion av stresshormoner, bl a testosteron, som ger ökad talgproduktion och risk för att utveckla inflammerad akne.

– Numera har vi krämer och serum som kan förbättra problemhud väsentligt, men att minska stressen är nog mitt absolut bästa tips för en vacker hud, avslutar Lena Edberg.

Av Eva Lindselius