Search for content, post, videos

Så undviker du dålig andedräkt

Så-kan-du-bli-av-med-dålig-andedräkt

De allra flesta av oss drabbas av dålig andedräkt någon gång. Genom att vara noga med munhygienen, undvika viss mat och tobak kan man motverka dålig andedräkt.

Dålig andedräkt kan inträffa i samband med att man ätit starkt kryddad mat, rökt cigaretter eller druckit alkohol.

– En annan orsak är dålig munhygien, att man helt enkelt inte borstar tänderna ordentligt. Är man torr i munnen kan det lättare samlas bakterier som när de bryts ner bildar illaluktande ämnen, svavelförningar, säger Inger Wårdh, tandläkare och docent vid institutionen för odontologi, Karolinska Institutet.

Obehandlad diabetes kan vara orsak

Det kan också bero på muntorrhet, en annan bakteriemiljö och att det finns många fyllningar och broar samt avtagbara tandersättningar där matrester lätt fastnar och som samlar smuts. Vid tandlossning kan en obehaglig lukt bildas, likaså vid magproblem med mycket sura uppstötningar eller infektioner i luftvägarna. Även vissa sjukdomar som obehandlad diabetes kan ge dålig andedräkt.

Testa utesluta mjölkprodukter

Det första man bör göra är att se över sin munhygien och att det inte är någon infektion eller liknande i munnen. Var noga med att borsta tänderna och att använda tandtråd. De bakterier som ger upphov till dålig andedräkt, sitter ofta mellan tänderna och på tungan.

– Om inte det hjälper kan man prova att utesluta viss mat, framförallt mjölkprodukter som kan göra att det luktar illa, och se om det blir bättre. Fungerar det inte med egenvård kan man söka läkarvård för att undersöka om det finns några hälsoproblem, säger Inger Wårdh.

Så kan du undvika dålig andedräkt

  • Borsta tänderna efter att du har ätit, skölj munnen med vatten eller tugga ett sockerfritt tuggummi.
  • Var noga med att använda tandtråd eller tandsticka varje dag.
  • Glöm inte bort tungan! Använd en tandskrapa för att få bort bakterier som lätt samlas på tungan.
  • En del mat som till exempel mjölkprodukter, fisk och kött kan ge dålig andedräkt. Testa att utesluta något av det och se om det blir bättre. Söta drycker som saft och läsk ökar tillväxten av plack och kan också försämra andedräkten.
  • Undvik cigaretter och snus.

Be din tandläkare om hjälp

Fråga tandläkare eller tandhygienist om råd och hjälp ifall du lider av dålig andedräkt. De kan hjälpa dig att göra rent där det är svårt att komma åt och ge tips på hur du håller bakterierna borta. De kan också utesluta att din dåliga andedräkt inte beror på en infektion eller sjukdom.

Läs mer om dålig andedräkt på Vårdguiden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tjugo − 17 =