Search for content, post, videos

Felmärkta livsmedel risk för allergiker

Felmärkta-livsmedel-risk-för-många-allergiker

Var tionde undersökt livsmedel är felmärkt när det gäller ingredienser som många är allergiska emot, enligt en ny nordisk undersökning.

Mjölk, jordnötter, ägg och andra allergener som kan finnas bland ingredienserna i olika livsmedel måste tydligt märkas ut på förpackningen, oavsett mängd. En kartläggning som genomfördes under 2015 i Sverige, Danmark, Finland och Norge visar dock att långt ifrån alla produkter är tydligt märkta. Var tionde livsmedel av de drygt 350 som undersöktes visade sig vara felmärkt.

Höga halter av mjölkprotein i choklad

Till exempel hittades mjölkprotein i 12 procent av de produkter där mjölk vare sig angavs som ingrediens eller där det förekom varningsmärkning för möjliga spår av mjölk. Framför allt förekom det i choklad och bageriprodukter. Dessutom var vissa chokladprodukter märkta med varningsmärkning som “kan innehålla spår av mjölk, hasselnöt eller jordnöt” men innehöll ändå så höga halter att hälften av allergikerna kan reagera. Enligt Livsmedelsverket kan allergiker därför behöva undvika chokladprodukter med sådan varningsmärkning.

Trots att en liknande undersökning gjordes för fyra år sedan har inte märkningen blivit bättre, Ylva Sjögren Bolin, projektledare på Livsmedelsverket.

– Tyvärr har livsmedelsbranschen inte bättrat sig tillräckligt. Det är allvarligt eftersom en allergisk reaktion i värsta fall kan vara livshotande. Allergiker måste kunna lita på märkningen och slippa utsättas för onödiga risker. Nordiska producenter och importörer av livsmedel måste förstå allvaret och bli bättre på att göra rätt.

Källa: Livsmedelsverket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × tre =