Search for content, post, videos

Jonas Björkman – tennisguru och mästerdansare

Jonas Björkman om träning och hälsa

 

Jonas Björkman är före detta tennisproffset som dansade skjortan av sina motståndare i årets uppsättning av Let’s Dance. Nu är han tillbaka i tennisvärlden, som coach till Englands stolthet, Andy Murray.

Text av Pia Andrea

Jonas som är född 1972 i Alvesta blev professionell tennisspelare 1991. Han har blivit rankad som världsetta i dubbel och fyra i singel.

Ändringar i kosten

Hans synsätt på hälsa har ändrats en hel del längs vägen.

– Det har hänt så mycket när det kommer till kunskap om kost, säger Jonas. År 2000 tränade jag med en separat fystränare, hade en egen kock och en massör som reste med mig till exempel.

– Till en början tog jag gärna en coca-cola till lunch, i och med att vi dricker så mycket vatten när vi spelar, men det blev det ändring på, fortsätter han och skrattar.

De gjordes ändringar i kosten, och Jonas började bland annat undvika pasta, då det la sig som en klump i magen. Han införde mer kyckling och ris, och fokus låg på en jämn energinivå.

– Eftersom en tennismatch kan hålla på i fem till sex timmar kan den avgöras av vem som gjort bäst förberedelser, även dagarna innan. Men det handlar inte om att det var mindre professionellt då, vi har bara mer kunskap nu, säger Jonas.

Idag är det även större fokus på en god och smart återhämtning, och även där är kosten väldigt viktig. En annan sak som alltid är viktig vid hård fysisk ansträngning är att bibehålla vätskebalansen och det har blivit enklare med alla nya produkter som kommit ut, menar Jonas.

Nya projekt och blodad danstand

Efter tenniskarriärens slut njöt Jonas av att göra vardagliga saker. Som att gå och handla, lämna och hämta på dagis och ha lediga helger tillsammans med familjen. Första halvåret saknade han inte träningen alls. Sedan, när han försökte hitta tillbaka till träningen insåg han snabbt att han hellre jagar en tennisboll än springer i skogen.
Men nu är det nya projekt på gång. Tillsammans med sin gode vän, Måns Zelmerlöw har han till exempel öppnat ett paddletenniscenter i Frihamnen i Stockholm. Och i våras var Jonas med i Let’s Dance.

– Det var bland det roligaste jag gjort och jag kommer att fortsätta dansa. Vill man gå ned i vikt är detta en fantastisk träningsform, i och med att det kommer som en bonus, säger Jonas som gick ned fyra kilo under resans gång.

Coachar Andy Murray

Men Jonas främsta fokus just nu är Englands tennisstolthet, Andy Murray. Han kommer, till att börja med, att coacha engelsmannen fram till årsskiftet.

– Just nu är det US Open och det är mäktigt att vara här. Amerikanarna tar verkligen sport på allvar. Det är 700 000 besökare i New York och det blir en jättestämning.

Tillsammans med Murray spelar han en hel del tennis, men han säger att det inte alltid är helt enkelt att hitta den typ av mat som han föredrar. Jonas äter gärna LCHF-kost, då den typen av kost gör att han står sig bra och inte får något sug efter sött.

Jonas hälsotips

  • Sätt inte för långsiktiga mål för att bibehålla motivationen
  • Sätt hellre igång med något pass i veckan och öka sedan på antalet