Search for content, post, videos

Hudsvamp – ett vanligt besvär

En svampinfektion kan drabba alla delar av huden och hör till de vanligaste infektionssjukdomarna. Vanliga symtom på svamp är klåda eller att huden blir röd och irriterad.

Svampen sprids från både människor och djur, och vissa har lättare att drabbas än andra. Besvären vid en svampinfektion är ett resultat av svampens nedbrytande verkan på huden och en inflammation till följd av angreppet. Det finns flera olika typer av svampinfektioner och orsakas ofta av så kallade dermatofyter, trådsvampar. Dermatofyter kan infektera hud, hår och naglar. Infektioner av trådsvamp är till exempel ringorm och svamp i hårbotten.

– Infektionerna orsakas även av jästsvampar såsom Candida. De ger ofta problem i slemhinnan i slidan och i munhålan men förekommer även i armhålor, ljumskar och under bysten, säger Jan Faegermann, professor på hudkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Olika typer av hudsvamp

Vanliga symtom på svamp är klåda eller att huden blir röd och irriterad men hur hudsvamp yttrar sig kan variera stort, och de kan ofta påminna om symtomen vid andra hudsjukdomar. Vid svamp i hårbotten till exempel kan man få kala fläckar på huvudet och liknande besvär uppstår vid psoriasis och mjälleksem.

Man kan också få svampinfektioner om man tvättar sig mycket, diskar mycket eller använder många rengöringsprodukter, och då sätter sig svampen i händer och nagelband. Ljumsksvamp är vanligast hos män och ger kliande utslag högt upp på insidan av ena eller båda låren. Orsaken är ofta en infektion av samma sorts svamp som ger fotsvamp. Kvinnor kan också drabbas av ljumsksvamp men då rör det sig vanligtvis om jästsvamp. Svamp i hårbotten förekommer oftast bland barn men kan ibland överföras från djur såsom katt, marsvin och kanin men även nötboskap.

Fotsvamp kan indirekt smitta mellan människor. Om någon med svamp rör sig i exempelvis ett badhus kan fötterna fjälla, och i dessa fjäll finns svampen. Just fot- och nagelsvamp skiljer sig lite åt, då det visar sig att vissa människor har större benägenhet att få det. Det finns alltså en ärftlig gen.

Viktigt med rätt diagnos innan behandling

Svampinfektioner är inte farliga och går ofta över av sig själva. Annars kan de lätt botas på några dagar. Svamp i hårbotten till exempel behandlas med läkemedel i tablettform, ibland i kombination med schampo-behandling. Beroende på vilken svampart som orsakat infektionen kan det ta upp till tre månader innan den försvinner. Vid fotsvamp används oftast svampkräm men i mer besvärliga fall kan läkemedel i tablettform behöva användas, och ibland antibiotika mot samtidig bakterieinfektion.
– Det viktiga är att aldrig behandla utan konsultation utan att ta ordentliga prover hos läkare för att vara säker på att det rör sig om svamp, säger Jan Faegermann.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fyra × 3 =