Search for content, post, videos

Göran Skytte om livet efter tre strokes

Göran-Skytte-om-livet-efter-tre-strokes

För den majoritet som överlever en stroke väntar ofta en tuff tid av återhämtning. Men det går att komma tillbaka. Det visar inte minst journalisten och författaren Göran Skytte som drabbades av tre strokes på en månad.

I början kunde han varken gå, läsa, skriva eller tala. Men Göran Skytte bestämde sig för att se till att göra små, framsteg varje dag och efter bara några veckor hade han läst 1400 sidor litteratur och skrivit ett kapitel till sin bok Förvandlingen. Som troende kristen, sedan ett antal år tillbaka, sätter han sin upplevelse i samband med sin tro.

– Det som hände var för mig en andlig upplevelse. I nästan två dygn såg jag döden i vitögat. Ändå kände jag inte rädsla och mörker utan bara ljus och frid. Det har förändrat mig och har fått mig att inse vilken otrolig gåva livet är.

Vad är det viktigaste budskapet du vill föra fram till andra som kanske också har drabbats av stroke?

– Att det inte är kört. Förändring och förvandling är möjligt, liksom återhämtning. Men man måste aktivera sig själv och det måste ske genast. För min egen del har jag också hämtat kraft av att glädja mig åt det jag har och grämer mig inte över det jag inte har. Det är mycket som har förändrats i mitt liv. Min kropp är i sämre skick på insidan, jag äter massa mediciner och kan inte göra allt som jag gjorde tidigare. Men jag är inte bitter över det utan fokuserar på att vara glad och tacksam, vilket ger mig kraft och energi. Dessutom görs det otroligt mycket forskning och framsteg inom vetenskapen, vilket känns tryggt att veta.

Har du ändrat på något i ditt liv sedan du drabbades av stroke?

– Jag har dragit ner betydligt på tempot efter att ha varit van att köra på i 200 kilometer i timmen. Nu reser jag fortfarande en del men tar flyget eller tåget istället för att köra bil och har en vilodag före och efter en arbetsdag. En del av mina sysselsättningar har jag tagit bort och satsar på det som är allra viktigast för mig, att skriva, tala och göra film. Jag känner genast när jag har varvat upp för mycket, vilket det lätt kan bli i tuffa perioder. Men nu försöker jag ha en boll i luften och inte arton samtidigt. Dessutom tar jag mig tiden för sådant jag inte riktigt gjort innan som att sitta på balkongen och läsa morgontidningen. Och så sover jag ut på morgnarna. Det är en ny upplevelse för mig.

Foto: Andre de Loisted

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tre + femton =