Search for content, post, videos

Mammografin blir gratis

Mammografi-blir-gratis

Från och med den 1 juli erbjuds alla kvinnor mellan 40 och 74 år gratis mammografi.

Tidigare har mammografin kostat 200 kronor men genom den nya lagen är undersökningen nu alltså avgiftsfri, med förhoppningen om att fler kvinnor ska delta i mammografiundersökningar. Framför allt är det i mer socioekonomiskt utsatta områden som man hoppas att fler kvinnor låter sig screenas.

– Genom avgiftsfriheten kan vi öka täckningsgraden för mammografi, inte minst i socioekonomiskt utsatta områden. Därigenom räddas liv. Det är ett viktigt steg i att göra såväl vård som hälsa mer jämställda och jämlika säger Gabriel Wikström, Folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister.

Enligt Socialstyrelsen sänker mammografi dödligheten i bröstcancer med 16-25 procent. Myndigheten rekommenderar att kvinnor i åldersgruppen 40 till 74 år kallas till regelbunden screening med mammografi med 18–24 månaders mellanrum.

8 000 kvinnor får diagnos varje år

Varje år diagnostiseras omkring 8 000 kvinnor med bröstcancer. Men samtidigt som bröstcancer blir allt vanligare ökar också chanserna att överleva sjukdomen, bland annat genom att upptäcka cancern i ett tidigt skede. Med hjälp av mammografi kan tumören hittas innan den har hunnit växa till sig och behandlingar kan därmed också ofta göras lindrigare.

Känn på brösten

Oftast upptäcks sjukdomen genom en knöl i bröstet. Du kan själv bidra till att cancern hittas tidigt genom att lära känna dina bröst och undersöka dem regelbundet. Ställ dig framför spegeln och lyft armarna över huvudet. Var uppmärksam på förändringar i huden och bröstens form.

Ett bra sätt är också att känna igenom brösten i duschen eftersom det är enklare att känna ojämnheter när man är intvålad och fingrarna kan glida över huden. Lägg ena armen bakom huvudet och känn igenom bröstet med raka fingrar och lätt tryck. Gör små cirklande rörelser flera varv runt bröstet. Börja med bröstvårtan och flytta sen ut fingrarna någon cm. Gå sedan varv efter varv tills du har sökt igenom hela bröstet och avsluta i armhålan.

Lägg märke till ifall bröstens storlek och fasthet är som vanligt, om där finns någon knöl eller förhårdnad. Dagen efter avslutad mens brukar vara mest lämplig för självundersökning, då är brösten mjuka och lättare att känna igenom.

 

Katarina Hultling berättar om sin bröstcancer

LÄS MER: Katarina Hultling: “Våga prata om din cancer”

Så-tog-Anette-Norberg-sig-igenom-cancern

LÄS MER: Att leva i nuet hjälpte Anette Norberg genom bröstcancern

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

åtta + 15 =