Search for content, post, videos

Funktionell träning – så funkar det

Aktivera många muskler samtidigt genom effektiva enkla övningar. Funktionell träning är en av de senaste träningstrenderna.

På senare år har funktionell träning seglat upp som en populär träningsform bland såväl motionärer som elitidrottare. Kortfattat innebär funktionell träning att du tränar styrka och utvecklar balans, rörlighet och koordinationsförmåga genom olika typer av övningar där du använder dig av både kroppsvikt och redskap. Flera muskler aktiveras samtidigt med målet att utveckla styrka och funktionalitet i rörelser.

Resultatet blir, om träningen görs på rätt sätt, en bättre hållning och starkare bål, vilket hjälper dig att avlasta kroppen i vardagen, där vi behöver orka med alltifrån jobb till städning och hämtning av barn. Funktionell träning är också en bra träningsform för äldre personer då det kan motverka stelhet och svaghet och öka rörlighet och balans.

När man tränar funktionellt försöker man efterlikna rörelser som man utför i sin vardag. Övningarna ska alltså utmana balans, koordination, styrka, rörlighet och bålstabilitet samtidigt. När du reser dig upp från en stol till exempel arbetar muskler på framsida och baksida ben samt musklerna i bålen. Exempel på en funktionell styrkeövning kan vara djup knäböj med ett redskap såsom stång, hantlar eller viktskiva. Övningen liknar med andra ord uppresning ur stol där både framsida och baksida ben tränas, samtidigt som man måste hålla balansen och koordinera sina rörelser.

Källa: Nordic Wellness, Actic, Marathon.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fyra × fyra =