Search for content, post, videos

En stjärna i hälsans tecken

Folkkära och firade artisten Lill Lindfors har stått på scen som sångerska, komiker och skådespelerska i över 50 år. Förutom för sin framgångsrika karriär är hon känd för att vara en person som ständigt engagerar sig, inte minst i frågor som rör hälsa.

– Jag är bland annat aktiv i 1,6 miljonersklubben som arbetar för att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet, berättar Lill Lindfors. Klubben grundades av min vän Alexandra Charles och det kändes som en självklarhet att gå med. Alexandra gör ett fantastiskt PR-jobb och klubben har skapat en helt ny medvetenhet kring kvinnors hälsa. Eftersom inre och yttre hälsa hör ihop, tar vi upp alla aspekter av hälsa. Bland annat informerar vi om hjärt- och kärlsjukdomar. Det är idag den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor, vanligare än bröstcancer. Vi stöder Centrum för Genusmedicin på Karolinska Institutet och målet är att starta en kvinnomottagning.

Hälsa handlar om helhet
När det gäller hälsa och välbefinnande hör inre och yttre hälsa ihop. Något som Lill Lindfors själv fick erfara när hon fick problem med hjärtat, som ibland slog dubbla hjärtslag, s.k. arytmi.
– Jag blev ordinerad betablockerare, men eftersom jag är emot mediciner tog jag inte tabletterna utan konsulterade en annan läkare. Han konstaterade en för hög produktion av sköldkörtelhormon, vilket kan leda till problem med hjärtat. Det är inte farligt och efter en radiojodbehandling som slog ut en del av produktionen av sköldkörtelhormon, försvann arytmin. Ytterligare ett exempel på hur ett hälsoproblem kan vara kopplat till ett annat var när min dotter fick ett sår på näthinnan. Det ville inte läka, vilket visade sig bero på att hon hade för låg produktion av sköldkörtelhormon. Men med rätt behandling läkte såret snabbt.

Hälsosamt men krävande med engagemang
Under sina första år som UNICEF-ambassadör reste Lill Lindfors till Sydafrika, Zambia, Kenya och Nepal för att se och lära. Särskilt engagerad är hon i flickors rätt till utbildning.
– Mitt engagemang som Unicef-ambassadör påverkar nog min hälsa på gott och ont. Det är fantastiskt att kunna bidra med något som kan hjälpa en annan människa. Men det är många gånger svårt, rent emotionellt. Jag har alltid engagerat mig i barn och kan nästan bli besatt av tanken på hur svårt många barn har det. Samtidigt drivs jag av känslan att om jag engagerar mig så kan förhoppningsvis några barn i världen få det bättre.

Vacker och vältränad
72 år gammal ser Lill Lindfors strålande vital ut. Det beror på en snäll kropp menar hon, och på att hon är medveten om vad hon stoppar i sig. Hon undviker snabbmat, men är inte rigid utan dricker gärna lite vin ibland.
– Eftersom kroppen är mitt arbetsredskap är jag noga med återhämtningsperioder. Jag går och cyklar mycket, utom när jag turnerar, då det kan bli för lite motion. Jag är som vanliga människor helt enkelt och blir sjuk som alla andra. Viktigast för mitt välmående är sömn och sover jag inte tillräckligt syns det direkt på ögonen och känns i musklerna. Jag lyssnar också mycket på musik. Ofta lyssnar jag på klassisk musik men musikvalet varierar beroende på sinnesstämning. Behöver jag fylla på med energi lyssnar jag gärna på Brian Eno som bl. a har skrivit Thursday Afternoon. Den består av flytande slingor och är väldigt meditativ att lyssna till.
Fakta Lill Lindfors
Födelsenamn: Maj Lillemor Lindfors
Född: 12 maj 1940
Familj: Man, barn och barnbarn
Bor: Öland och Stockholm

Lill Lindfors ”må bra” tips
• Sömn
• Lek med barnbarnet
• Umgås med vänner
• Dricka mycket vatten
• Promenader, åka skidor, rida
• Massage
• Lyssna på musik