Search for content, post, videos

Varats underbara lätthet

Redan i dörren möts jag av den lena doften av välbefinnande och mjuk musik, vilket får lite av vardagsstressen att rinna av mig omgående. Tunga vinterkläder åker av, och på kommer den fluffiga vita badrock som väntar. 

– Vi vill ge gästerna en helhetsupplevelse av välbefinnande och omhändertagande, berättar Jeanette Finkvist, VD på Grand Hôtel Stockholms spa Raison d’Etre. Det ska vara en riktig minisemester från din vardag.

Varmt och kallt
Två kvinnor samspråkar tyst i bastun i damernas lounge men lugnet bryts för en stund när de provar kallbadet, som håller sju, mycket uppfriskande, grader. Att hoppa rakt i frammanar korta utrop från mer ovana utövare, men ger samma härliga känsla och hälsofrämjande egenskaper som kallbad i en norrländsk tjärn. Själv väljer jag istället att låta mig omhuldas av ångorna i den gemensamma ångbastun, modell större. Byggd med råa block av natursten som fotstöd och en tjock dimma av ånga påminner den om trolska skogar, men med en värme från tropikerna. Ångbastu är ett ypperligt sätt att värma upp sig på innan en massage, och tidigare trötta muskler och frusen kropp nästan smälter in i den lena stenfåtöljen. Jag stirrar på den dimhöljda ljuspunkten i taket, och tappar tråden i tanken gång på gång för att snart ge upp och bara vara. Efteråt vilar jag en stund med en bok på de uppvärmda stenhällarna framför bubbelbadet, med vattenfallets porlande som enda musik, och en ofattbart stor mosaik av en skogstjärn som blickfång.

Len som en klipphäll
När min terapeut, Pauline, kommer och hämtar mig är det mesta av veckans spänningar redan en tynande tillvaro. Vänligt leende leder hon mig till ett behandlingsrum med ett badkar på tass ståendes mitt i rummet, omringat av levande ljus. Bredvid finns en massagebänk och skålar med de produkter som används för behandlingen jag har bokat: Nordic Autumn. Pauline berättar om behandlingen, men eftersom jag har känslig hud föreslår hon att vi byter ut torrborstningen mot en saltscrub med tranbär. Efter det lämnar hon mig en minut för att hänga av baddräkt och badrock, och istället krypa ned mellan de mjuka lakanen och filtarna på massagebänken. Pauline masserar peelingen långsamt och metodiskt från fötterna upp, en kroppsdel i taget, tills jag är len som en klipphäll. När jag har duschat av saltet leder hon mig till badkaret som ångar av örter: rosmarin, tall och kamomill. Jag sjunker djupt i det varma vattnet, och får en halvtimmeslång skalpmassage som tar med sig de sista resterna av stress och oro. En underbar massage med björklotion avslutar behandlingen, och något motvilligt låter jag mig väckas ur dvalan med en kopp te som doftar myrtel och lavendel.

Att bara vara
Jag stannar en timme till, i en loungefåtölj vid poolen. Ett ungt par som kanske har unnat sig vistelsen som romantisk kväll flyter runt i det 32-gradiga vattnet, som är kantad av två levande eldar. Den nästan svarta bottnen av Grythytteskiffer är det enda mörka i denna annars skandinaviskt milda lokal, med enträ och len gotländsk sandsten som återkommande element.
På vägen ut köper jag med mig en burk av teet för att förlänga upplevelsen. “Be Renewed” står det på burken, och jag försöker hitta en bra översättning. Återupplivad? Uppfräschad? Föryngrad? Just idag orkar jag inte fundera mer på det. Jag är varm från märgen, harmonisk och lugn, och detta räcker gott som anledning till att bara vara.