Search for content, post, videos

Därför blir tänderna gula

Missfärgade och gula tänder kan ha olika orsaker. Till exempel kan en del mat och dryck leda till beläggningar på tänderna. 

Te, kaffe och annan mat och dryck kan bidra till att tänderna blir missfärgade. Med åldern är det dock vanligt att färgen på tänderna ändras.

– Det är ett naturligt fenomen när man åldras att tänderna blir gulare. Pulpan drar sig bakåt och man får en annan lyster på tanden. Samtidigt är tändernas färg individuell och alla människor har inte kritvita tänder, säger Irene Smedberg, tandvård- och utvecklingschef vid Folktandvården i Stockholm.

Enstaka tänder kan på grund av till exempel ett slag mot tanden eller en rotfyllning få en annan färg då tanden blir missfärgad inifrån. Det är även vanligt förekommande med missbildningar i tänderna i form av fläckar. Dessa kan ha bildats under graviditeten eller tidigt under levnadsåren då till exempel sjukdom kan ge missfärgningar. Yttre färgningar av drycker, tobak, vissa kryddor och färgämnen i mat är vanligt men det är inte alla som får missfärgade tänder.

– Det är också individuellt hur mycket färgerna fastnar. Om man inte har mycket saliv fastnar färgämnen lättare på tanden. Vid ett gott salivflöde får du däremot en salivhinna som skyddar mot missfärgningar, säger Irene.

Beläggningar och tandsten kan tas bort vid ett besök hos tandhygienisten. Om man har missfärgningar som inte går att putsa bort är det möjligt att bleka tänderna vita, eller sätta på skalfasader eller kronor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 4 =