Search for content, post, videos

Ät efter säsong – Frukt och grönt när de är som bäst

Ät-frukt-och-grönt-efter-säsong

Om frukt och grönsaker får mogna på egen hand kräver de mindre energi, miljöbelastningen minskar, de smakar mer, innehåller mer näring och är ofta även billigare.

Grön sparris

Bryt av den lite träiga biten längst ner och ät den färsk eller koka/sjud den i saltat vatten (klara när de är mjuka men fortfarande med lite motstånd). Avnjut dem med lite smält smör och salt eller riven parmesan. Sparris är rikt på bland annat folsyra, kalium och fosfor och är full med antioxidanter.

Ramslök

Smaken påminner om en mildare variant av vitlök eller gräslök. Passar bra i soppor eller i en kall sås på gräddfil, ramslök, salt och peppar, som smaksättare i pesto, som ramslökssmör till grillat, i sallader, omeletter etc. Som annan lök innehåller den antioxidanter av sorten flavonoider.

Läs mer: 5 nyttiga vårprimörer

Rabarber

Innehåller antioxidanten polyfenoler. Populär i pajer och ihop med jordgubbar, men passar också i matlagning som t ex chutney till fetare fisk eller i en lammgryta. Använd de rödaktiga eller gröna stjälken. Den speciella syrliga smaken kommer främst från äppelsyra och oxalsyra ger strävheten.

Citroner

Rika på C-vitamin, bioflavonoider, magnesium, kalcium och kalium och sägs hjälpa immunförsvaret och förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Börja dagen med ett glas varmt citronvatten för att reglera pH-värdet i kroppen. Det kan hålla inflammationer borta. Citronvattnet sägs även förbättra matsmältningen.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nitton − 6 =