Search for content, post, videos

8 tips för att lindra och förebygga rygg- och nackvärk

Stel i nacken? Värker det i ryggen efter flera timmar vid skrivbordet? Här kommer 8 tips på hur du kan lindra och förebygga värk i ryggen och nacken.

  1. STRETCHA. Att stretcha och tänja de stela musklerna kan ha en positiv effekt och verka lindrande mot smärtan.
  2. AVSLAPPNING. Smärta leder till ökad spänning i de ömma musklerna, vilket i sin tur kan ge upphov till ytterligare värk. En sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor kan hjälpa dig med råd och övningar.
  3. VÄRME. Vid muskelvärk kan det vara skönt med värme, t ex i form av en riskudde som du värmer upp och lägger runt nacken eller axlarna.
  4. ERGONOMI. Tänk på att sitta rätt vid datorn och justera stolen till skrivbordet. Du kan ta hjälp av en sjukgymnast eller ergonom för att se över din arbetsplats om du är osäker.
  5. PAUSA. Glöm inte bort att ta pauser regelbundet om du har ett arbete där du står eller sitter mycket i samma ställning. Genom att helt avbryta arbetet en stund får musklerna chans att slappna av ordentligt.
  6. LYFT PÅ RÄTT SÄTT. Tänk på hur du lyfter – håll det du ska lyfta nära kroppen och böj på benen när du lyfter.
  7. BYGG UPP MUSKLER. Träna och motionera. Motion gör dig starkare och smidigare och med t ex styrketräning kan du bygga upp muskler och därmed förebygga nack- och ryggvärk.
  8. AVLASTA. Använd gärna ryggsäck om du har mycket som ska med till jobbet eller skolan för att undvika snedbelastning.

 

LÄS MER: Därför får du värk i nacke och rygg

LÄS MER: Så undviker du värk i rygg och nacke på jobbet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × fem =