Search for content, post, videos

“Vi vill göra det vegetariska köket folkligt”

Premiär-för-nya-matprogrammet-Vegorätt

Den 19 januari är det premiär för det nya helt vegetariska matprogrammet Vegorätt. Karoline Jönsson, en av programledarna, hoppas inspirera både inbitna vegetarianer och köttälskare.

Kan du berätta lite om Vegorätt, vem riktar sig programmet till och vad kommer vi tittare att få se?

– Vegorätt är ett program utan pekpinnar, vi vill på ett positivt sätt inspirera såväl redan inbitna vegoälskare som blandkostare och köttälskare att laga fantastisk mat. Vi hoppas kunna göra det vegetariska köket folkligt, därför är vi särskilt glada att det är SVT som producerat det så vi kan nå ut i varenda stuga! Tittarna kommer få se underbara gröna rätter tillagade, så att säga, direkt ute i spenaten då det är inspelat hemma i min trädgård.

Karoline-Jönsson-leder-nya-matprogrammet-Vegorätt

Karoline Jönsson leder nya programmet Vegorätt tillsammans med Elenore Bendel-Zahn. Karoline driver bloggen Det gröna skafferiet och 2014 kom hon ut med en kokbok under samma namn.

Vegetarisk mat har verkligen blivit populärt på sistone. Varför tror du att fler får upp ögonen för det gröna köket?

– Idag vet vi att det växtbaserade köket är snällast mot såväl naturen som djuren och människor. Det gör att många vill äta och laga vegetariskt men kanske inte riktigt vet hur och vad – det vill vi med programmet hjälpa till med!

Vad fick dig att börja äta vegetariskt och vad gillar du bäst med det? Mår man bättre av att äta vegetariskt?

– Jag mår åtminstone definitivt bättre av det! Jag äter betydligt mer rena råvaror, mer grönsaker och mer varierat än vad jag gjorde som köttätare. Men framförallt mår jag mentalt mycket bättre av att äta vego, nu kan jag stå för vad jag lägger på tallriken. Det var just etiken bakom maten som fick mig att bli vegetarian för fyra år sedan. Jag tyckte det var onödigt och egoistiskt att spilla djurliv helt i onödan när växtriket har allt för att hålla mig pigg, frisk och mätt.

Vilka är dina råd till nybörjare i det vegetariska köket och dina bästa tips för att få till vegetariska rätter i vardagen?

– Inför en sopp- och grytdag i veckan och se till att alltid göra dem vegetariska. Soppor är enkelt, hälsosamt, lätt och snabblagad, mättar och värmer och kan enkelt varieras under alla säsonger.

Foto: Mattias Ankrah/SVT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 11 =