Press Enter / Return to begin your search.

Ligurisk fiskgryta från Italien

Maten från Medelhavsländerna är gott för såväl smaklökar som hälsan. Här kommer ett recept på en god och nyttig fiskgryta från Italien.

Medelhavskost har visat sig vara bra både för att gå ner i vikt och för att hålla sig frisk. Man ska dock inte förväxla Medelhavskost med den mat som ibland serveras på turistanpassade restauranger. Det är den traditionella basmaten som ger de positiva hälsoeffekterna.

Traditionell Medelhavskost innehåller mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och frukt. Använd nötter och frön i matlagningen, gör såser på naturell yoghurt och smaksätt sallader med fetaost, mozzarella och parmesanost. Ett glas vin till maten är inte fel och undvik halvfabrikat. Olivoljan och oliverna har en central roll. Ta god tid på dig när du äter och njut i lugn och ro, gärna tillsammans med nära och kära.

Ligurisk fiskgryta från Italien

Fiskarna som föreslås är utbytbara. Fråga i affären vad som är bäst just nu. Be att få fisken filead och be att få fiskbenen för att koka buljong på. Buljongen kan du laga i förväg och frysa in.

6 Portioner
Ingredienser 

250 g röd mullus, skuren i bitar, spara benen
250 g filé av torsk, hälleflundra eller piggvar, skuren i bitar, spara benen
250 g filé av marulk eller annan fast fisk, skuren i bitar, spara benen
6 stora råa räkor eller havskräftor
1 liten gul lök, grovhackad
1 morot, grovhackad
2 matskedar bladpersilja, grovhackad, spara stjälkarna
1 ¼ dl olivolja
1 rödlök, halverad och tunt skivad
1 stor fänkål, tunt skivad
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 burkar à 400 g krossade tomater
3 dl torr vit vermouth eller torrt vitt vin
En rejäl nypa saffranstrådar
450 g mjölig potatis, skuren i klyftor
450 g musslor

Gör så här

Till fiskbuljongen sköljer du bort blod och inälvor från fiskbenen i kallt vatten. Skala räkorna och ta bort den svarta tarmen. Lägg fiskbenen och räkskalen i en stor kastrull med så pass mycket vatten att det täcker. Låt det sakta koka upp och sedan sjuda. Skumma bort orenheter från ytan. Lägg i lök, morot och persiljestjälkarna, låt det sedan sjuda 20 minuter. Sila genom en finmaskig sil och mät upp 1 liter buljong. Om det är mer än så häller du tillbaka den silade buljongen i kastrullen och låter den sjuda tills den har kokat ihop till 1 liter.

Till soppbasen värmer du olivoljan i en stor kastrull och fräser lök och fänkål i cirka 5 minuter så att de mjuknar. Tillsätt vitlök och tomat. Låt koka upp, sänk värmen och sjud tills tomaterna har reducerats till en tjock sås. Salta och peppra och häll i 2 dl av vermouthen, saffran och potatis. Höj värmen och låt det koka 5 minuter, häll sedan i fiskbuljongen, sänk värmen och låt det sjuda 10 minuter eller tills potatisen är kokt.

Skrubba musslorna rena, dra bort skägget och kasta bort de som är trasiga eller som inte stänger sig när man knackar på skalet. Låt resten av vermouthen koka upp i en kastrull och lägg i musslorna. Lägg på lock och koka dem snabbt 1 minut eller tills skalet har öppnat sig (kasta bort de som inte öppnar sig). Ta ut musslorna ur skalen och lägg dem i en skål. Häll kokspadet och kasta bort de orenheter som finns kvar i kastrullen.
Lägg räkor och fisk i soppan. Rör om försiktigt och låt det sjuda 5 minuter tills fisken är kokt. Lägg i musslorna i sista minuten och låt dem bli varma. Strö över persilja och servera soppan i varma skålar och med bröd eller crostini till.

Receptet är hämtat ur boken ”Maten runt Medelhavet”, en resa för matälskare genom Frankrike, Italien, Marocko och Spanien. Norstedts förlag.