Search for content, post, videos

Björn Ferrys guldkost

Till skillnad från de flesta av sina konkurrenter har skidskytten Björn Ferry valt att minska mängden kolhydrater i sin kost. Det har gett honom en jämnare blodsockernivå och en bättre fördelning mellan muskler och fett. 

Vad fick dig att lägga om din kost?
– Jag var lite för fet. Nejvars, men fördelningen mellan fett och muskler var inte optimal. Jag läste till exempel triathleten Jonas Coltings böcker och ”Istället för doping” av Frank Nilsson och blev inspirerad till att testa att minska mängden kolhydrater och istället öka mängden fett. Jag startade under våren 2009.

Hur skulle du beskriva din kost?
– Som LCHF (Low Carb High Fat). Man undviker kolhydrater och äter istället mycket fet mat och protein. Sen försöker jag även äta lokalproducerad och egenfångad mat, som vilt kött, fisk och bär. Jag försöker undvika mat med mycket tillsatser.

Vad får du absolut inte äta?
– Socker håller jag nere på. I början hade jag förstås sötsug men det gick över efter ett tag och nu håller jag en mycket jämnare blodsockernivå. Det är den största vinsten med kostomläggningen. Jag äter inga snabba kolhydrater som pasta, ris och potatis. De kolhydrater jag äter är de bär och bananer jag har på min turkiska yoghurt till frukost, nötter, mejeriprodukter och kanske en hård macka.

Vad åt du under OS?
– Då åt jag efter dieten. Ibland var det svårt att hitta variation men äggröra och bacon funkade till frukost. Och nötter. Det brukar gå att hitta alternativ på restauranger. Ibland får man gå ut i köket och be om en riktigt klick smör istället för det lättmargarin som står framme.

Vilka är de största vinsterna med din kostomläggning?
– Den största vinsten är blodsockernivån, som är mycket jämnare. Jag är inte lika känslig för att jag måste äta under träningen och jag behöver heller inte sova lika mycket mellan träningspassen. Jag brukar träna två pass om dagen och förut behövde jag sova, drygt en timme, däremellan. Det behöver jag inte längre, eller i alla fall inte lika länge som förut.

Äter några av dina lagkamrater i skidskyttelandslaget på samma sätt?
– Några testade ett tag i början av säsongen men fortsatte inte. Men många andra idrottare har börjat minska på antalet kolhydrater och lägger på kött och fisk istället.

Hur gick det med vikten?
– Jag tappade snabbt 2.5 kg fett och gick upp 1 kg i muskler. Det kanske inte låter så mycket men för en elitidrottare gör det stor skillnad.

 Foto Andreas Johansson