Search for content, post, videos

Leif Mannerströms röding med gul tomatbuljong och puré på spritärter

Mannerströms röding

4 portioner
ingredienser

4 rödingfiléer med skinn (ca 800 g)
olja till formen
salt och peppar
tomatbuljong
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
8 mogna gula tomater (alt. röda)
1 dl kycklingbuljong
1–2 msk vitvinsvinäger
en nypa socker
salt och peppar
puré på spritärter
150 g spritade ärter (alt. frysta)
2 msk crème fraiche
salt och peppar
garnityr
körvel eller ärtskott
till servering
100 g spritade ärter
25 g smör
salt
kokt potatis

Gör så här

  • Skala och hacka bananschalottenlöken. Skala och skiva vitlöken.
  • Fräs lök och vitlök i olivolja. Tillsätt tomaterna skurna i bitar samt kycklingbuljong. Låt koka ihop 6–8 min. på svag värme med locket på glänt.
  • Mixa buljongen slät och passera genom en sil. Smaka av med vinäger, socker, salt och peppar.
  • Koka ärterna till purén i saltat vatten. Häll av vattnet och mixa till en slät puré. Tillsätt crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
  • Sätt ugnen på 125°. Olja en ugnsfast form med låga kanter.
  • Salta och peppra rödingfiléerna och lägg dem med skinnsidan upp i formen. Ugnsbaka rödingen i ca 15 min. Lyft bort skinnet vid servering och krydda med lite extra salt och peppar.
  • Slunga de spritade ärterna i lite smör och salt någon min. Servera med smörslungade spritärter, puré och
    kokt nypotatis.

Receptet är hämtat ur Mannerströms stora kokbok av Leif Mannerström, Norstedts förlag, 2012