Search for content, post, videos

Håll dig frisk med hjälp av naturen

Naturen har i tusentals år spelat en viktig roll när det gäller att förebygga och behandla sjukdomar och växtbaserade läkemedel och naturläkemedel är fortfarande en viktig resurs.

Hela 70 % av våra läkemedel kommer från naturen (Journal of Natural Products 2007). Vi frågade Annika Hjerpe, Informationschef på Svensk Egenvård, om vad egenvård innebär egentligen:

Vad är egenvård?

– Vi definierar egenvård som något som individen kan göra för att bibehålla en god hälsa. ”Med rätt egenvård lever fler friskare och längre. Det gynnar inte bara individen utan sparar också resurser för samhället.” För mig personligen är egenvård det jag kan göra själv för att hålla mig frisk och kanske slipper ett läkarbesök för något som hade kunnat undvikas.

Något område där egenvården ”vunnit mark”?

Information om naturläkemedel, växtbaserade läkemedel och traditionellt växtbaserade läkemedel finns sedan 2008 med i FASS (vår svenska läkemedelskatalog) tillsammans med traditionella läkemedel, i samma system som dem. Det betyder att under samma läkemedelsgrupp finns en blandning av vanliga och växtbaserade och naturläkemedel redovisade.

Något område du vill lyfta fram där egenvården har stor betydelse?

– Bibehållandet av ett normalt immunförsvar, försena åldrandet av lederna och kärlsystemet.

Ditt bästa egenvårdstips?

– Man ska sova så mycket man bara hinner och orkar, äta varierat, röra på sig regelbundet och ta promenader utomhus mitt på dagen vintertid. Vintertid äter jag ofta multivitamin och fiskolja. Ibland lägger jag till andra preparat också som jag tror kan vara till nytta, till exempel rosenrot om jag är trött eller röd solhatt (echinacea) om jag är förkyld. Men det är min egen tolkning av vad som är bra för just mig.

Tänk på att vara försiktig första gången du köper kosttillskott på internet. Var noga med att kolla vem som är avsändare/leverantör så att det är ett seriöst företag som följer lagstiftningen. Du kan bland annat se om de är medlemmar i Svensk Egenvård.

Mer information och tips kring egenvård: www.svenskegenvard.se

FOTO Svensk Egenvård