Search for content, post, videos

Koppla ned i jul

koppla-ned-i-jul

För många innebär julhelgen en efterlängtad chans till avkoppling, tid med familjen och lugn och ro. Ett stressmoment kan dock vara vår ständiga uppkoppling så testa att stänga av dina enheter och fira julen här och nu.

Vi är allt mer uppkopplade (97 % av svenskarna har mobiltelefon) och det finns förstås många fördelar med teknikutvecklingen, som mer lekfull inlärning, sjukvård på distans, dela bilder med nära och kära, hitta kunskap snabbt osv. Men när vi är lediga kan det vara skönt att släppa uppkopplingen en stund.

Nomofobi

I genomsnitt använder vi internet totalt 21 timmar i veckan, varav drygt 8 timmar via internet i mobilen. Och forskning har t ex visat på sambandet mellan flitigt användande av mobiler, stress och minnets funktioner. Det finns t o m ett ord för när en person drabbas av stress och ångest om de inte har sina mobiler, nomofobi. Mobiltelefoner med sitt kraftiga blåa ljus kan även störa sömnen. Utsöndringen av hormonet melatonin, som vanligtvis utsöndras kvälls- och nattetid, fördröjs och vi känner oss inte lika sömniga. Forskning från Göteborgs universitet visar att frekventa mobilanvändare löper hela 80 procent högre risk att drabbas av sömnbesvär än låganvändarna.

Slipp plingande avbrott

Så hur ska man då koppla ned i jul? Till och börja med kan det vara smart att träna på att stå emot impulsen att kolla mobilen. Stäng av nätet när du äter middag med familjen, tar en promenad med en vän eller går till gymmet. Och självklart när du sover. Att stänga ner kan också ge dig välbehövlig tid till att gå igenom händelser i vardagen och tankar som du behöver reda ut. Du kanske också blir mer kreativ genom att helt till fulla gå in för någonting utan störande plingande avbrott från sms och appar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + sju =