Search for content, post, videos

Kom igång med träningen

När de sköna, lite långsammare sommardagarna är över finns utrymme att ta upp en dynamisk livsstil med bra stärkande träning.

Till hösten är det många av oss som vill komma igång med hurtigare rutiner och träning. Men vare sig man vill börja springa, cykla, simma eller gå till gymmet kan det ibland vara svårt med motivationen. Hur gör man för att komma igång på ett bra sätt?

Orienteringsstjärnan Helena Jansson har flertalet medaljer bakom sig liksom många år av träning och motivation. Hennes träningstips för bästa möjliga start bygger på rutin och att göra en bra plan.

– Det låter supertrist, men planering och bra rutiner är verkligen det bästa. Att sätta sig ner och faktiskt skriva in i sin veckoagenda att “på tisdagar, då tränar jag det här”, eller att du faktiskt skriver in den där promenaden eller löpturen eller yogan varje lunchrast. Det är en liten investering i tid att göra en bra plan, men i slutändan är det värt det!

Helena Jansson. Foto: Rasmus Westergren

Helena Jansson. Foto: Rasmus Westergren

Gör träningen viktig

Att få igång motivationen är en sak, men hur gör man för att hålla den uppe?

– Det viktigaste är att vara sann mot sig själv, att du vet varför just du vill träna, menar Helena Jansson. Om du vet varför du gör något är det så mycket enklare att göra!

Det gäller att göra träningen viktig påpekar hon, att se den som ett oundgängligt behov för sig själv och att den fyller ett syfte precis som mat och sömn och kärlek.

– Jag tror på att vara snäll mot sig, ge sig själv beröm för varje enskilt pass du genomför.

Lyssna på din kropp

För den som inte har tränat på ett tag och vill sätta igång är det bra att känna efter i början och se vad man orkar med för att kunna hålla en långsiktig träning.

– Lyssna på din kropp! Det är alltid bra att känna efter hur det känns, men kanske speciellt när du startar upp hårdare träning igen, säger Helena Jansson. Var lyhörd, vår kropp är grym på att berätta hur det står till. Om du vågar lyssna kommer du kunna anpassa din träning efter dig själv mycket bättre, hålla dig stark och frisk, och det blir lättare att ha kontinuitet i träningen, om du slipper stöta på patrull i form av förkylningar, småskador eller stark trötthet.

Har du några tips för att nå bra träningsresultat?

– Utgå från dig själv, vad du vill uppnå. När jag tänker träning funderar jag oftast i termer av ”vad är det bästa jag kan göra idag för att ta mig ett steg närmare mitt mål?”. Träning är konsten att modellera efter sig själv och sina förutsättningar, inte att kopiera någon annan. Det viktigaste är ofta ATT du tränar, och lättaste sättet tycker jag är att ha riktigt roligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tio + 11 =