Press Enter / Return to begin your search.

Fisk på menyn med Leif Mannerström

Nyttigt, gott och enkelt att laga. Inspireras av ett gott fiskrecept från Leif Mannerström som passar till både vardag och fest.

Att fisk är bra för hälsan är känt för flesta, det är rikt på vitaminer, mineraler och nyttigt omega 3-fett. Ändå är det många som kanske tror att det är svårt att laga fisk. Men det behöver det inte vara. Stjärnkocken Leif Mannerström har arbetat med denna råvara i många år och med sin nya kokbok Mannerströms fisk vill han visa hur enkelt det är att laga goda fiskrätter.

– Jag ville göra en kokbok om fisk som alla kan ha lätt att laga efter. Ibland kan kockar göra recept för att visa hur duktiga de är och krånglar till det. Då kanske man inte blir så intresserad av att laga det i slutändan. Jag ville även använda mig av den stora floran av fisk som finns och är tillgänglig över hela landet, vare sig det är färsk eller fryst fisk, säger han.

Leif Mannerströms kärlek till fisk har funnits i alla tider. Hans morbröder fiskade ofta. Mormodern tillagade den nyfångade strömmingen frasig och fin. Leif Mannerström fiskar gärna själv och tar tillvara på alla delar, det som blir över när fisken är rensad blir till fonder och soppor.
För att lyckas med fisken finns det en del knep att tänka på, bland annat att inte koka eller steka den för länge.

– Ett viktigt redskap är en bra termometer. Innertemperaturen på fiskfilé ska aldrig vara över 50 grader. Mycket fisk har blivit förstörd för att den lagas för länge. Det är bättre att underkoka en fisk, tillagas den för länge blir den lätt torr och tråkig.

Tänk också på att inte salta när du kokar en fiskbuljong. Den blir lätt för salt eftersom den ska reduceras så starkt. Därför är det bättre att vänta med att salta tills såsen eller grytan är klar. All fisk måste inte ätas pinfärsk. Piggvar och sjötunga mår särskilt bra av att ligga 2–3 dagar. Nyfångad makrill behöver också någon dag på sig för att få den rätta smaken. Djupfryst fisk går lika bra som färsk. De lösfrysta bitar av lax och torskrygg som finns nu är utmärkta att använda. Men kom ihåg att ta fram dem dagen innan de ska tillagas så att de får tina långsamt i kylskåpet.

Leif Mannerström har svårt att välja ut en favoritfisk men slår gärna ett slag för t ex gråsejen.

– Det är en fisk som aldrig riktigt slagit igenom men är en utmärkt, billig matfisk, som det även finns mycket av. Makrill är en annan riktigt god fisk liksom sill. Den är fantastiskt fin och den tycker jag att vi gärna kunde äta mer av.

Gott recept gjort på Torsksallad med fänkål och senaps- och dill dressing »

Ett viktigt redskap är en bra termometer. Innertemperaturen på fiskfilé ska aldrig vara över 50 grader. Mycket fisk har blivit förstörd för att den lagas för länge.