Search for content, post, videos

Fira en raw food jul med Erica Palmcrantz Aziz och Bättre Hälsa

erica-plamcrantz-aziz

Erica Palmcrantz Aziz är en väletablerad raw food kock och kokboksförfattare som skrivit ett flertal böcker i ämnet raw food. I vår är hon aktuell med en ny bok, Superfood Boost. Hon ger oss sina bästa tips för en mer hälsosam, men lika god, jul!

Ditt bästa tips för att äta mer hälsosamt på julen?

– Julmaten är ju ofta väldigt fet och till julen har vi också en tendens att äta mycket av allt. Försök därför att inte blanda så många rätter utan satsa på några få saker på tallriken. Till exempel köttbullar om du vill ha det och välj något lättare till som en fräsch sallad. Under julen kan magen också behöva hjälp med lite bra bakterier.

Drick en fermenterad dryck som kombucha till maten eller ät surkål eller syrade rödbetor som hjälper till att bryta ner det feta.

Har du något alternativ till det söta under julen?

– Den feta, stinna julmaten är ganska mycket för kroppen att ta hand om och att äta godis och annat sött dessutom kan bli lite mycket av det goda. Men det är så klart svårt att välja bort sötsaker helt och hållet. Ett alternativ är att göra raw food-godis, som inte innehåller något vitt socker och som också tillför näring till kroppen. Nötter till exempel är rika på mineraler, aminosyror och fettsyror. Även torkad frukt är bra och kan gärna kombineras med nötter. Så försök tänka på att välja sådant som innehåller bra näring. Ett supergott julgodis får man genom att mixa kokosolja, dadlar och kakaopulver. Krydda med klassiska julsmaker som apelsinskal, kanel, kardemumma eller pepparmynta. Gör till bollar och låt dem stå i kylen eller frysen tills de stelnar. Vips så har du din egen raw tryffel på någon minut. Raw food-pepparkakor eller en raw food-cheesecake med saffran är också gott och passar även bra till frukost eller lunch med en god smoothie till.

Klassiska Raw Pepparkakor à la Erica

”Vem har inte ätit upp det mesta av pepparkaksdegen vid baket? Här är en blandning som smakar som pepparkaksdeg. Ta pepparkaksformar och gör som vanligt, grädda om du vill i torkugnen! Eller det snabbaste sättet – rulla till bollar!”

Ingredienser
12 bollar

  • 2 dl mandel eller mandelmjöl
  • 1 msk mandelolja eller rapsoljaen nypa salt
  • 2 tsk kanel
  • 2 krm ingefära
  • 10 nejlikor, stötta med mortel eller ca 1 tsk malda
  • 2 msk honung
  • 4 dadlar

Överdrag
(om du vill göra pepparkaksklubbor)

  • 1 dl kakaomassa eller 1 dl kakaosmör med 3 msk raw kakaopulver och 1 msk agavesirap.
  • 2 msk bipollen

Gör så här

Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren, om du inte använder det färdigmalda mandelmjölet. Tillsätt olja och dadlar, kör tills det blandat sig. Lägg i kryddorna och saltet, kör igen. Smaka av att kryddorna har blandat sig ordentligt med smeten. Tillsätt honung, börja med 1 msk och fortsätt att köra. Degen skall bli lagom ”kladdig” för att kunna tryckas ut på en skärbräda eller bakbord.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *