Passa på att njuta av säsongens citrusfrukter och servera en syrlig fruktsallad med apelsiner, mandariner, blodapelsiner tillsammans med granatäpple, russin och rostade nötter som juldessert.
6 portioner
Ingredienser
2 mandariner
1 apelsin
2 blodapelsiner
1 äpple, gärna Ingrid Marie
¼ ananas
1 dl granatäpplekärnor
1 färskt fikon
1 dl vindruvor
½ dl gula russin
Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker
½ vaniljstång, halverad på längden
2 kanelstänger
2 stjärnanis
2 msk Cointreau eller rom
Till garnering:
1 dl rostade hassel- och pecannötter
mynta
Gör så här
Dela vaniljstången på längden. Koka upp vatten och socker med vanilj, kanel och stjärnanis i en kastrull. Låt kryddorna dra i sockerlagen tills den svalnat. Sila bort kryddorna och tillsätt Cointreau eller rom. Skär bort skalet från citrusfrukterna. Skiva mandarinerna tunt och skär apelsinerna i bitar. Skär äpplet, ananas och fikon i tunna klyftor. Dela vindruvorna. Lägg upp all frukt vackert på ett fat. Slå på kryddlagen och låt fruktsalladen marinera i ett par timmar före servering.
Receptet är hämtat ur Mannerströms jul av Leif Mannerström, Norstedts förlag, 2013.