Search for content, post, videos

Bättre effekt av styrketräning under menscykelns första halva

Bäst-effekt-av-styrketräning-under-första-halvan-av-menscykeln

Ny forskning från Umeå universitet visar att styrketräning som sker under menstruationscykelns två första veckor har bättre effekt på muskelkraft, muskelstyrka och muskelmassa.

I den genomförda studien deltog 59 kvinnor i benstyrketräning under en fyramånadersperiod. Syftet med studien var att få mer kunskap om hur kvinnor kan träna styrt efter menstruationscykeln och därmed också få bättre träningseffekter utan att utöka antalet träningstillfällen. Den grupp kvinnor som utförde högfrekventa benstyrkeövningar 5 gånger per vecka under menstruationscykelns två första veckor såg större effekt än gruppen som utförde samma träningsprogram under menstruationscykelns andra hälft.

Lisbeth Wikström-Frisén, doktorand vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering och författare av avhandlingen, tror att periodiserad träning skulle kunna innebära en positiv vinst och bidra till att motverka utvecklingen av kvinnospecifika hälsorisker som orsakas av för mycket träning.

– Eftersom menstruation är en central del av kvinnors vardag och träning behöver vi bli bättre på att ta hänsyn till detta när vi optimerar träningen för kvinnor.

Källa: Umeå universitet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 − 6 =