Tröttnat på julskinka, köttbullar och prinskorvar? Frossa i vegetariska godsaker för en nyttig och grön jul.
Bara för att man är vegetarian behöver man inte avstå från ett gott julbord. Idag finns det många goda alternativ och det vegetariska köket bjuder på smakrika variationer och spännande möten. Inga-Britta Sundqvist har arbetat med friskvård och hälsa i flera år som föreläsare och författare. Hon har skrivit flera kokböcker, bland annat klassikern Vegetariska kokboken som har kommit ut i en uppdaterad version.
Fördelar med vegetariskt
Inga-Britta Sundqvist är själv vegetarian sedan snart 50 år tillbaka. I början var det vegetariska utbudet till jul inte mycket till kulinarisk upplevelse berättar hon.
– På den tiden var det mer eller mindre bara kokta sojabönor och griljerad kålrot som gällde och det fanns bara två hälsokostbutiker i Stockholm. Numera är det ett enormt intresse för att äta vegetariskt. Forskningen har visat hur viktig maten är för vår hälsa och fler är medvetna om klimatsmart kost. Idag har det blivit gourmetklass på vegetarisk mat. Och det är så det ska vara, julmaten ska vara god för alla.
Dessutom finns det en hel del fördelar med vegetarisk julmat, menar Inga-Britta Sundqvist.
– Du får i dig mer vitaminer och antioxidanter. Dessutom blir du inte lika tung och däst som när du har ätit traditionell julmat. Man mår helt enkelt bra av det vegetariska julbordet. Sen tycker jag att det är också väldigt god mat.
Sill på aubergine
Ett vegetariskt julbord kan se ut på olika sätt förklarar Inga-Britta Sundqvist. Ett alternativ är att göra vegetariska varianter på de klassiska rätterna. Du kan t ex göra köttbullar på quornfärs och steka upp lite sojakorvar. Det finns också vegetariska och veganska varianter på julskinkan. Den kan bland annat göras på vetegluten och tofu eller med kålrot som bas. Vegetarisk sill går också att få till. Istället för sill skär du långa remsor eller filéer av aubergine. Sedan kokas det i saltat vatten tills auberginen blir mjuk och kan därefter läggas in som den sillinläggning du önskar.
Satsa på sallader
En annan idé är att tillreda ett julbord i en mer modern tappning där det vegetariska står för sig. Sallader av olika slag är både fräscht, lätt och nyttigt och blanda gärna smaker och konsistenser. En klassisk Waldorfsallad med äpple, selleri och valnötter t ex. Eller gör en sallad på grönkål, en av våra äldsta köksväxter som fått något av en renässans på senare år. Den är mycket näringsrik och innehåller massor av antioxidanter, järn, kalcium, vitamin B, C och E. Blanda gärna i någon frukt som apelsin, äpple eller granatäpple.
– Ett annat tips är en sallad på marinerade kronärtskockshjärtan, lök och kapris. Det är en favorit på mitt julbord, säger Inga-Britta Sundqvist.
Alternativ till kött
Vill du ha något som påminner om kött är grillspett på tzay ett alternativ. Det är gjort på sojabönor och har en fin konsistens som påminner om kyckling och har en pepprig, aromatisk smak. Servera detta till en god senapskräm på crème fraiche eller yoghurt och lite grönsaker av olika slag. Satsa gärna på sådant som är i säsong, t ex kål och rotfrukter. Sötpotatis, palsternacka, gulbeta, polkabeta och rotselleri är goda att ugnsrosta och gör sig fint till spetten.
Vegetarisk variant på Janssons
Mycket av julmaten handlar också om distinkta smaker och kryddor som associeras med högtiden, till exempel Janssons frestelse. Ett tips för att få till lite av rättens speciella smak i en vegetarisk tappning är att smaksätta den med en aning mer lök. Stek den länge och i en skvätt mörk sirap, timjan och kryddpeppar.
Prova Inga-Brittas recept till julbordet