Ruggiga, grå novemberdagar behöver vi ta till allt vi kan för att pigga upp oss. Denna kryddiga varma toddy med äpple och morot, från Green Kitchen Smoothies, värmer gott och fungerar även som en lindrande huskur i förkylningstider.
Kryddig varm ”toddy” med äpple & morot
2 portioner
Ingredienser
4 små äpplen, urkärnade (cirka 400 g) (gärna ekologiska)
2 stora morötter, skalade (cirka 300 g)
1 bit färsk ingefära, skalad (cirka 15 g)
¼ tsk mald kanel
¼ tsk mald muskotnöt
en nypa mald kardemumma
en nypa mald kryddnejlika
Till servering
Mald kanel
Gör så här
Tvätta äpplen, morötter och ingefära och skär dem i lagom stora bitar. Mata ner alla ingredienser i inmatningsröret till juicern en efter en; varva den fiberrika ingrediensen (ingefära) med den saftiga (äpplen) och använd den hårda ingrediensen (morötter) för att trycka igenom allt. Smaka av och justera smaken efter eget önskemål. Häll juicen i en kastrull och rör ner kryddorna. Hetta upp tills det sjuder och ta bort från värmen. Rör om väl och häll upp i två medelstora muggar (som på bilden), avsluta med att strö över lite kanel och servera genast.
Receptet är hämtat från Green Kitchen Smoothies av David Frenkiel och Luise Vindahl, Norstedts, 2016.
Foto: David Frenkiel