Search for content, post, videos

Söta slut – med en sundare twist

Emelie-Holm-tipsar-om-nyttiga-desserter

Marja Folcke och Emelie Holm bjuder på socker- och glutenfria desserter gjord på somriga bär.

Sommaren är så klart en tid för sötsaker. En fikastund i trädgården, en glass på stranden eller en dessert efter middagen. Härligt och gott, men det är lätt hänt att det blir för mycket av det goda, och för mycket av det inte särskilt hälsosamma raffinerade sockret och mjölet. Men det går faktiskt att trolla fram härliga desserter och bakverk, utan både vitt socker och gluten.

Marja Folcke.

Marja Folcke.

– Jag tycker inte att man behöver tänka vare sig ”antingen eller”, eller ”allt eller inget” när det kommer till hälsa och bakning, menar Marja Folcke, som brinner för att inspirera andra att baka utan socker och driver bloggen Baka Sockerfritt.

– Givetvis går det bra att baka även hälsosamma bakverk, och för den sakens skull inte behöva tumma på smaken! Alla bakverk på sommarkalaset behöver inte vara utan tillsatt socker och gluten, men gör åtminstone en eller två. Visa att det finns alternativ, och låt även de som är sockerkänsliga få möjlighet att ta en bit kaka, fortsätter Marja.

Leta efter glutenfritt

Ett tips är att spana in hyllorna i din mataffär, numera går det relativt lätt att hitta sockerfria och glutenfria alternativ här.

– Det börjar komma allt fler hälsosamma produkter i och med att allt fler börjar uppmärksamma sockrets nackdelar och för de som inte vill eller kan äta gluten. Detta gäller allt från glass och choklad till bakingredienser, tipsar Marja.

Rensa ut det raffinerade sockret

Emelie Holm. Foto: Jenny Grimsgård.

Emelie Holm. 

Dessertkreatören och kokboksförfattaren Emelie Holm delar filosofin om att det går att baka goda efterrätter utan det vita sockret. Med naturliga råvaror som rå choklad, nötter, frukt och bär experimenterar hon fram pajer, kakor, cupcakes och andra desserter. Så för den som vill komma bort ifrån det vita, raffinerade sockret och unna sig det söta med gott samvete rekommenderar Emelie en rensning av skafferiet.

– Det bästa är att bara ta bort allt raffinerat socker i köket och fylla på med alternativ som kokossocker, lönnsirap eller honung och experimentera med dem istället.

Hennes bästa tips för en sockerfri dessert som passar till sommarens middagar och fester är att använda de fina bär som är i säsong.

– På sommaren borde vi förstås njuta av alla bär. Lite goda bär med cashewgrädde och lite rå honung till är både gott och nyttigt, eller en god smulpaj på säsongens bär, avslutar Emelie.

 

No-bake-blueberry-cheesecake

Recept No bake blueberry cheesecake

Smulpaj-på-björnbär-och-chiafrön-av-Emelie-Holm

Recept Smulpaj med björnbär, granatäpple och chiafrön

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

åtta + 12 =