Search for content, post, videos

Malena Ernman – en sångfågel med hjärta för rättvisa

För Malena Ernman är hälsan och familjen det viktigaste för att orka med det hektiska livet som internationell operasångare. Och lika självklart som sången använder hon sin röst för att säga ifrån mot orättvisor.

Malena Ernman fick sitt genombrott under 1998 i Sven-David Sandströms opera Staden och i rollen som Rosia i Barberaren i Sevilla. Under åren har hon framträtt på flertalet internationella operascener, bland annat i Paris, Wien och Amsterdam. I höst står hon på scen på konsthallen Artipelag i Stockholm när Händels Xerxes sätts upp. Malena Ernman har huvudrollen och att spela en stor roll som Xerxes kräver full kraft inför varje föreställning.

– Som operasångare jobbar jag helt utan mikrofon och det måste vara 100 procent perfekt varje gång. Jag har gjort det så många gånger att jag börjar få rutin men man vänjer sig aldrig.

Med åren har hon också lärt sig vad det innebär att stå i rampljuset och hur man tacklar pressen av att vara en offentlig person.

– Du måste gilla det, annars fungerar det inte. Man måste gilla att stå där och någonstans veta att det inte finns några som helst skyddsnät. Det gäller att slappna av, samtidigt som man aldrig riktigt slappnar av. Det svåraste är faktiskt att inte tröttna på sig själv. Att få frågor om sig själv hela tiden. Minsta lilla som visar att du är trött på dig själv framstår du som otroligt arrogant och det är inte bra.

Hälsan är viktigast

Med ett arbete som innebär en hel del jobb och resande i en bransch med mycket stress och press, är planering och förberedelser A och O för att hantera stressen, berättar hon.

– Är jag i Wien och jobbar utan familjen ser jag till att jag använder varenda minut till att förbereda sånt som jag ska göra i framtiden. Varenda minut, annars skulle det aldrig fungera.

Att leva hälsosamt är av högsta prioritet och för att må bra ser Malena Ernman till att med familjen, träna och att ha bra framförhållning. Under vissa perioder är stressen ordentligt hög. Räddningen för att klara av det är att vara medveten om hur hennes verklighet ser ut, menar hon.

– Tack vare det så prioriterar jag bort precis allt utom jobb och familj. Jag har t ex inte varit på bio eller ätit på restaurang på fritiden mer än ett par gånger på tio år. Tragiskt men sant. Mitt jobb går inte att styra och när möjligheterna dyker upp får man välja. Det enda viktiga är att inte barnen blir lidande eller kommer i kläm. Allt det andra kan jag vara utan.

När det kommer till mat äter hon allt och tror inte på dieter säger hon. Även för familjens del är inställningen till största del avslappnad.

– Vi har en regel hemma och det är att aldrig nämna ordet bantning så att barnen hör. Självklart äter jag inte pizza och chips sju dagar i veckan och vi försöker vara försiktiga med socker. Våra barn har aldrig druckit läsk. Annars försöker vi laga bra, varierad och hyfsat nyttig mat.

Träningen har en viktig plats i Malena Ernmans liv och hon löptränar en hel del, helst fyra-fem gånger i veckan. Därtill styrketränar hon emellanåt på gymmet. Är hon på turné tränar hon på hotellrummet och ”dansar framför tv:n.”

– Jag älskar att träna och använda kroppen. Jag blir låg av att inte röra på mig. Löpning är så underbart enkelt, det är bara ta på sig skorna och ge sig ut i skogen.

För att varva ner och koppla av lagar hon mat och går ut med hunden. På sommaren ligger hon gärna i solen.

– Det är nog det bästa sättet att slappna av för mig, att ligga i en solstol och läsa kokböcker.

Tar ställning

Malena Ernmans klara stämma ljuder starkt både på och utanför operascenen och hon har gjort sin röst hörd även inom politiska frågor. Hon har t ex inte deltagit i firande av Richard Wagners 200-årsdag, med anledning av de antisemitiska värderingar kompositören gav uttryck för, menade hon. I uppmärksammade twitterinlägg tidigare i år kritiserade hon Sverigedemokraterna för att kalla sina meningsmotståndare för vänsterextremister. Hon gick också ut och bojkottade Sveriges Radio efter att komikern Soran Ismail inte fick programleda på grund av sina starka åsikter mot partiet. För Malena Ernman, som växte upp i ett hem där mamman var diakon och familjen hjälpte flyktingar och papperslösa har det varit en självklarhet att ta ställning.

– Tyvärr är det inte lika självklart för alla i min bransch, man förväntas att aldrig ha en åsikt. Jag har valt en annan väg och det händer att jag går miste om en del jobb. Men det bryr jag mig inte det minsta om. Man måste göra det man tror på.

Vi lever i en global värld. All den välfärd vi skapar tillhör oss alla och vi kan inte längre tro att vi i Europa kan välja om vi ska hjälpa våra medmänniskor i världen eller inte. Vi har en skyldighet
att hjälpa varandra. Jag är lyckligt lottad, därför vill jag försöka hjälpa dem som behöver hjälp.

 

Malena Ernman: i korthet


  • Fyller: 44 år den 4 nov
  • Familj: Maken Svante Thunberg och döttrarna Greta och Beata.
  • Bor: Stockholm.
  • Aktuell: Spelar huvudrollen som kung Xerxes i Händels opera i höst tillsammans med Loa Falkman.
  • Fritidsintressen: Matlagning, städning, gå ut med hunden. Man gör det man måste och det är lika bra man lär sig att gilla det. Jag mår bra av att dammsuga och jag tror inte på att ha städhjälp och så. Att städa, diska, klippa gräset, tvätta – det är en viktig del av välbefinnandet för mig.