Search for content, post, videos

Skydda huden i vårsolen

Var-försiktig-i-den-starka-vårsolen

Den efterlängtade vårsolen är här. Men tänk på att ta det försiktigt, den vinterbleka huden är nämligen extra känslig för solen.

Efter en lång vinter med lite sol är det en fantastisk känsla när de där första strimmorna av vårsol kommer. Även om det är skönt att njuta av de värmande solstrålarna finns det också anledning att gå varsamt fram. Den vinterbleka huden är känslig och risken att bränna sig är stor, särskilt i kombination med snö. Ju blekare du är desto större är risken att bränna sig.

Tänk på att använda solskyddsfaktor för den hud som exponeras i solen och använd gärna solglasögon för att skydda ögonen mot de starka strålarna. Mellan klockan 11 och 15 på dagen är UV-strålarna som starkast och risken att bränna sig som störst.

Ska du resa till fjällen kan det vara bra att veta att snön fungerar som en reflektor. Snön reflekterar upp till 80 procent av UV-strålningen, vilket betyder att man kan utsättas för 80 procent mer UV-strålning.

Åker du på solsemester utomlands är det så klart ännu viktigare att vara försiktig, på sydligare breddgrader är strålningen ofta mycket stark. Tänk på att barn och ungas hud är ännu känsligare och bör därför skyddas från solen. Barn under 1 år ska helst inte vistas i solen alls.

Det finns också en app från Strålsäkerhetsmyndigheten, Min soltid, som kan hjälpa dig att hålla koll på hur länge du kan vistas i solen utan att riskera att bränna dig.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 13 =