Search for content, post, videos

Skaffa dig vaccinkoll

Sommar är lika med utlandssemester för många. Men innan du åker iväg kan det vara smart att se över vilka vaccinationer du behöver.

– Det viktigaste är att vara ute i god tid. Planera utifrån ditt resmål, ta kontakt med en vaccinationsmottagning minst en månad innan du ska resa och gå där igenom vilka vacciner som behövs, säger Christer Monthan, verksamhetschef på CityAkuten.

Se över hur och var du ska resa

Turistdiarré, Hepatit A och Hepatit B tillhör de vanligaste infektionerna man vaccinerar mot. Beroende på resmål finns även andra sjukdomar som kan vara aktuella, t.ex. sådana som sprids via myggor. I framförallt många låginkomstländer är hygienen och sjukvårdsstandarden sämre, vilket ökar risken för infektionssjukdomar. Men det är inte bara ditt resmål som avgör vilka vaccin du behöver, även hur du ska resa är viktigt att tänka på, berättar Ola Strömstedt, ansvarig läkare och specialist i allmänmedicin på VaccinDirekt.
– Hur äventyrlig är resan? Ska du bara vara i stadsmiljö, på en strand eller kommer du åka ut på landsbygden? Sättet att resa är nästan av större betydelse än själva resmålet.

Äldre och gravida

För äldre personer är det viktigt att se över vilka eventuella mediciner som kan sätta ner kroppens eget immunsystem, till exempel kortisol. Då får inte vaccinet någon effekt. Samma sak gäller för sjukdomar som ger nedsatt immunförsvar. Även när det gäller gravida kvinnor kan det finnas osäkerhet huruvida vaccin ska ges.

– Det finns inga vaccin i vetenskapliga studier som har orsakat fosterskador, men det är svårt att göra studier på det och läkemedelsföretagen rekommenderar ändå att man inte bör ge vaccin. Därför får man väga riskerna mot fördelarna, det vill säga risken för fosterskada mot att få en sjukdom. Är man gravid bör man kanske överväga att styra om sitt resmål, i synnerhet om det är ett land med sämre sjukvårdsmöjligheter, säger Christer Monthan.