Search for content, post, videos

Tove Alexandersson älskar vägen till målet

Träningen är Tove Alexanderssons stora passion. Den 21-åriga orienteringsstjärnan från Borlänge hittade kärleken till att orientera och tävla i tidig ålder.

Att nå världsklass i en idrottsgren är en bragd i sig, att göra det i två är sensationellt. Just det har 21-åriga orienteringsstjärnan Tove Alexandersson från Borlänge lyckats med. Redan nu har hon tagit trettio VM-medaljer i orientering och skidorientering. Nyss fyllda ett år gick hennes första snitslade bana på 2–300 meter.

Tränat sedan barnsben

– I princip har jag orienterat sedan jag föddes, berättar Tove. Mina föräldrar orienterade båda två, så jag och mina syskon fick följa med när de tävlade. Det faktum att jag började tävla tidigt har gjort att jag legat lite före mina jämnåriga rent orienteringstekniskt. Att skidorientering var så roligt upptäckte jag först när jag var 11–12 år. Jag älskar att träna och tävla, säger Tove. Det är det roligaste jag vet och det känns aldrig tungt. Mitt mål är att bli bäst i världen men det får ta den tid det tar. Jag är jätteglad att jag har nått så här långt redan nu och ändå känner att jag kan öka min träningsdos.

Förutom att vara världstvåa i orientering och en av de bästa i världen i skidorientering tog Tove både guld och silver under världscupen i Mora nyligen. Får hon då tid för återhämtning mellan de olika säsongerna. Nja, skrattar Tove, inte riktigt. Skidorienteringen drog igång den första december, de sista världscuptävlingarna körs i mars och orienteringssäsongen börjar den första februari.

– Mentalt känner jag inte att jag behöver vila. Det kanske är kroppen som blir lite sliten.

Gillar resandet

Med två tredjedelar av året på resande fot, är det svårt att hinna med andra fritidsintressen och annat utanför idrotten, säger Tove.

– Jag saknar inte något för jag har både träningskompisar och landslagskompisar och jag älskar att resa och uppleva nya saker. Förra året var jag bland annat på Nya Zeeland. Det är ett verkligt äventyrsland och jag gillar ju utmaningar. Att springa i den naturen var fantastiskt.
Orientering på skidor är ingen OS-gren ännu men i vår väntar världscupen i Turkiet. Men först ska hon köra klart världscupen i skidorientering.