Search for content, post, videos

När ögat blir infekterat

Om det kliar, rinner i ögat eller blir irriterat kan ögonen vara för torra. Men det kan också bero på att någon del av ögat blivit infekterat eller inflammerat.

En av de vanligaste ögonsjukdomarna är bindhinnekatarr, som vanligtvis går under namnet ögoninflammation. Det uppstår för det mesta i samband med infektion eller allergi men vanliga orsaker är också torra ögon eller ögonlocksinflammation. Bindhinnan är en slemhinna som täcker ögats vita del och ögonlockets insida. Hinnan hjälper till att hålla både öga och ögonlock fuktiga och gör det lättare för ögonlocket att röra sig. Vid en bindhinnekatarr blir ögonvitan röd och ögat tåras. Ibland kan ögonen vara helt igenklistrade på morgonen när du vaknar eller kännas ömt och irriterat, vilket är ett annat vanligt symtom.

Då bindhinnekatarr är smittsamt bör du använda egen handduk och är noga med att tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten, samt kompletterar med handsprit för att undvika att det förs vidare till andra i hemmet. Då den vanligaste orsaken till inflammation är virusinfektion läker den ofta ut av sig själv, även om det kan ta några veckor. Är ögonen variga är det troligtvis en bakterieinfektion du råkat ut för. Om inflammationen inte blir bättre efter några dagar kan du använda salva eller ögondroppar efter att du har rengjort ögat med ljummet vatten. Kontakta vårdcentralen om inflammationen inte ger med sig.

Irritation kan vara inflammation i ögonlocken

Blefarit är en inflammation i ögonlockskanterna som ofta drabbar äldre eller personer med känslig och torr hud. Det är även vanligt att personer med rosacea, atopisk dermatit eller andra hudsjukdomar får det. Under normala förhållanden produceras fett av små körtlar i ögonlockskanterna för att se till att ögats yta och ögonlocken hålls smorda. När man råkar ut för blefarit täpps körtlarna igen och smörjningen av ögat kommer i obalans. Dessutom irriteras ögonlockskanterna av de tilltäppta körtlarna och kan bli en grogrund för bakterier.

Symptomen är i regel att det skaver och blir irriterat i ögat och att ögonen rinner samtidigt som de känns torra och grusiga. Andra tecken på att du fått blefarit är att ögonlockskanterna blir rodnade och svullnade och ibland kan hornhinnan påverkas vilket leder till en ökad irritation och skav. Inflammationen beror för det mesta på en benägenhet att få mjälleksem eller en infektion orsakad av hudbakterier, eller en kombination av både och. Vanligast är att behandla med mjukgörande salva och rengöring av ögonlocken, eller med mediciner om detta inte hjälper. En ögonlocksinflammation är ofta kronisk, därmed kan en behandling inte alltid bota men väl lindra besvären.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − elva =