Search for content, post, videos

Matens mästare

I över 50 år har Leif Mannerström vigt sitt liv åt matlagning. Som kock och krögare har han gjort sig ett erkänt namn inom den svenska mat- och restaurangbranschen.

Foto Tomas Yeh

Att Leif Mannerström skulle bli kock stod klart tidigt, då både hans farmor och hans pappa arbetade på restaurang. Som 15-åring började han arbeta i kök och åkte sedan med på Amerikabåtarna under ett par år. Vid 23 års ålder blev han köksmästare på den då anrika och berömda restaurangen Henriksberg i Göteborg.

Med den egna krogen Johanna introducerade Leif det nya franska köket i Sverige på 1970-talet. Därefter har han drivit ett flertal restauranger, både i Sverige och utomlands, gett ut olika kokböcker och fått flera utmärkelser. Fram till 2010 drev han fisk- och skaldjursrestaurangen Sjömagasinet i Göteborg, vilken tilldelades en stjärna i Guide Michelin 1999.

Aktuell som TV-domare

I dag räknas Leif Mannerström till en av Sveriges mest framgångsrika kockar och har gjort sig känd som en förkämpe av den svenska husmanskosten. Den numera 72-årige stjärnkocken verkar dock inte ha några planer på att gå i pension än. Just nu driver han Göteborgsrestaurangen Kometen och är aktuell som domare i tv-programmet Sveriges Mästerkock, där han tillsammans med kockarna Per Morberg och Markus Aujalay bedömer okända amatörkockars talanger.

Men trots det fullspäckade schemat har han fått anledning att hålla ett extra öga på hälsan. I höstas drabbades han av en mystisk muskelsjukdom som sedan ledde till diabetes. Detta medförde att han fick lägga om sin kost varpå han började rasa i vikt. Sedan oktober har han gått ner femton kilo.

– I höstas tog jag helt enkelt ett beslut om att jag behövde gå ner i vikt. När man är tung och har övervikt märker man sedan direkt att allt blir så mycket lättare så fort man tappar vikt. Flåset blir bättre och man känner sig friskare, säger Leif Mannerström.

Koll på kosten

Målet är att gå ner ytterligare femton kilo. För att hålla sig i form har Leif Mannerström börjat promenera och skaffat ett gymkort men även blivit försiktig med vad han stoppar i sig.

– Framförallt är jag mån om att undvika fett och socker, det tror jag är viktigt för att hålla vikten och bibehålla en god hälsa, säger han.Annars försöker jag äta så lite som möjligt och röra på mig mer. Men det är något jag jobbar med hela tiden, det gäller att ha disciplin.

Tips på vardagsmat

Att få ihop en middag i den stressiga vardagen som både är god, hälsosam och kvalitativ kanske känns som en omöjlig ekvation för många. Men oftast är det lite enklare det som också blir bäst, menar Leif Mannerström.

– Jag lägger gärna på lite kött på grillen och serverar en god sallad till. Omeletter är både enkla och snabba att tillaga och går att variera med olika fyllningar. Annars är fisk alltid en favorit, till exempel kokt eller i ugnen, säger han.

Tips från kocken

Köp så bra råvaror som möjligt. Tumma inte på kvaliteten. Ser kött blekt och tråkigt ut så smakar det antagligen så också. Grönsaker som vissnat kan inte göras fräscha igen. Med god kvalitet på råvarorna behöver man inte heller krångla till det. Använd helst färska kryddor. Bra kvalitet märks direkt på resultatet, dålig går tyvärr inte att dölja.
(Från Mannerströms Stora Kokbok)