Att få ihop middagsmaten kan kännas nog så stressigt och knepigt emellanåt. Finns det dessutom matallergi eller intolerans med i ekvationen kan det för många upplevas som ännu svårare. Men det finns en del knep för att få till god och enkel vardagsmat för hela familjen.
En bra utgångspunkt är att så ofta som möjligt laga sådant som alla kan äta för att underlätta, menar barndietisten Sara Ask. Red av en sås med potatismjöl, välj risnudlar istället för äggnudlar, hoppa över de vanliga mjölkprodukterna ibland och gör en gryta på kokosmjölk eller blanda en pannkakssmet på havredryck.
– På så sätt slipper man göra flera varianter, vilket lätt kan kännas stressande när vardagsmaten ska lagas, säger Sara Ask.
Plockmodellen är ett annat tips. Duka fram många små skålar där alla kan plocka sina favoriter på middagsbordet. Då får du även en middag som passar för såväl allergiker som preferens. En förutsättning är förstås att barnen vet vad det får äta och vad de måste undvika.
Ett annat knep är att ta vara på utvecklingen inom andra kosthållningar. Tack vare den växande vegetariska trenden t ex finns fler alternativ i mataffären, bl a ett större utbud av soja- och havreprodukter för den som inte tål mjölk. Det kan också underlätta att hitta nya maträtter.
Vegetariska kokböcker har ofta flera recept utan ägg och mjölk, vilket gör att man kan hitta matinspiration från annat håll. Det börjar också komma fler kokböcker med goda glutenfria recept, menar Sara Ask.
Välj produkter med omsorg
Som förälder till ett barn med intolerans eller födoämnesallergi är det en hel del att tänka på. Ett vanligt misstag, främst bland andra i omgivningen, är att inte särskilja ordentligt mellan intolerans och allergi. När det gäller barn upp till lågstadieåldern rör det sig t ex sällan om laktosintolerans utan oftast om mjölkproteinallergi. Vid mjölkallergi reagerar kroppen på proteinet i mjölk. Det kan räcka med något milligram mjölkprotein som i värsta fall kan leda till andningspåverkan.
– Laktosfria produkter kan baseras på mjölk där endast mjölksockret tas bort men dessa innehåller fortfarande lika mycket protein. Därför gäller det att vara noga med valet av produkter, säger Sara Ask.
Ta gärna kontakt med en barndietist för att få mer kunskap om val av produkter och mer information om barnets näringsbehov.