Search for content, post, videos

Lindra smärtan

Ont i muskler och leder? Massage, akupunktur och värmestrålning är några av de behandlingsmetoder som kan ge lindring.

När det gäller behandlingar av värk och smärta talar man ofta om tre olika nivåer, enligt Bertil Dahlgren, rehabiliteringsläkare och ansvarig för webbsidan helhetsdoktorn.se. Den första är att avlägsna de negativa faktorerna som en infektion eller felaktig belastning som ger upphov till smärtan.
–Nivå två handlar om att ersätta det du har brist på, till exempel träning, sömn eller näringsämnen som kroppen behöver för att bygga upp leder och muskler. Den tredje nivån går ut på att bryta onda cirklar genom att gå till en sjukgymnast eller få massage för att slappna av och få bukt med problemet. Starka smärtstillande medel är lömska då de tar bort kroppens naturliga skyddsmekanismer mot skada men de är användbara en kortare tid när det gäller att få kroppen att slappna av, säger Bertil.

Att behandla och avlasta leder och muskler kan göras på flera sätt. Vanlig smärtlindring är genom värktabletter, men integrativa behandlingar såsom akupunktur och värmestrålning har också använts länge. Elektrisk stimulering av nerverna och beteendeterapi är exempel på andra behandlingar. Vid inflammation och smärta i leder förekommer även användande av olika tekniska hjälpmedel som till exempel ortoser, en stödanordning som används för skydd av olika kroppsdelar och därmed lindrar smärtan.

Akupunktur har länge använts som ett medel för smärtlindring inom både österländsk och västerländsk medicin. Också läkeväxter såsom avokado- och sojabönsextrakt och nyponpulver har i studier visats ha effekt mot smärtor. Även kosttillskott i form av MSM, metylsulfonylmetan, en organisk svavelförening, kan verka lindrande.

– Det viktigaste är att få en diagnos fastställd som visar vad som ligger bakom smärtan, innan du börjar behandla, avslutar Bertil.

 

SMÄRTLINDRING. Akupunktur är en av många metoder som har använts sedan lång tid tillbaka för att lindra smärta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 3 =