Search for content, post, videos

Katarina Hultling: “Våga prata om din cancer”

Katarina Hultling berättar om sin bröstcancer

Oktober är officiell bröstcancermånad. Katarina Hultling är en av alla kvinnor som drabbats av bröstcancer. Läs om hennes gripande och modiga resa genom sjukdomen.

Var inte rädd för att prata om hur du mår. Och våga vara dig själv. Sedan SVT-profilen och frilansjournalisten Katarina Hultling drabbades av bröstcancer är hennes mission att ingjuta mod och självkänsla i oss andra.

En oktoberdag 2011 fick Katarina Hultling beskedet att hon drabbats av bröstcancer. Diagnosen var ett tungt besked och den första tiden kände hon en sorg och ilska över att just hon drabbats som levt så hälsosamt. Men efter ett tag började hon se sjukdomen och behandlingen som ett jobb.

– Varje moment – att lämna blodprov, träffa onkologen – det blev något jag bara skulle ta mig an, som ett arbete. Jag försökte ta till mig det som sades och ställa så mycket frågor som möjligt, berättar hon.

Hon fick operera bort en del av bröstet och 15 lymfkörtlar och en tung tid av cellgiftsbehandling och strålning följde därefter. I dag är hon fri från cancern även om sjukdomen har lämnat sina spår.

– Jag är inte mer rädd för döden för att jag lever med en rispa av en dödlig sjukdom. Men det jag har lärt mig av cancern är hur påtagligt det är att livet är ändligt och så småningom ska ta slut. Tiden är begränsad för oss alla och ännu mer för mig om cancern kommer tillbaka. I övrigt lever jag inte på något annat sätt. Jag är samma människa som före beskedet.

Att hitta tillbaka

Som före detta elitidrottare och motionsledare för Friskis & Svettis har motion och hälsa alltid haft en stor del i hennes liv. I samband med sjukdomen fick träningen läggas åt sidan. Antiöstrogenet som hon fortsätter ta gör även lederna stela. Tack vare en god grundkondition och drivkraft har hon nu börjat hitta tillbaka till träningen.

– Jag fick en massa mail efter att jag ställt upp i KortVasan i mars. Många reagerade på att jag redan kommit igång. Redan? Det var väl ändå på tiden att göra någon fysisk aktivitet, kände jag. Men jag är lite så att det ska gå undan och vill komma igång fort med saker.

Sedan i höstas är hon även tillbaka på jobbet. Varannan lördagskväll gör hon radio, Hultling och Röör i P4. Olika gäster bjuds in för samtal om allt mellan himmel och jord. Hon medverkar också som kommentator i sportsammanhang, senast var det konståkning och VM i curling. Hon har även varit verksam som ambassadör för Rosa Bandet och en stor del av hennes arbete är numera som moderator och föreläsare. Ett återkommande tema är hennes resa genom cancern och det som är hennes stora mission i livet – att stärka människors självkänsla och ingjuta mänskligt mod.

– Jag ser många människor där ute som är rädda. Till stor del bottnar det i att vi tror att vi inte duger som vi är. Vi är otroligt måna om att hänga på trender och är rädda för att göra fel, att inte passa in. Denna kollektiva rädsla tycker jag är sorglig och jag skulle önska att vi vågade stå upp lite mer för vad vi tycker. Det tror jag skulle bidra till ett friskare samhälle, säger hon.

Våga berätta

Modet handlar även om att våga berätta. För Katarina Hultling har det hela tiden varit självklart att vara öppen med sin sjukdom. Under sin medverkan i tv-programmet Skavlan tog hon av sig sin peruk och blottade sitt kala huvud. Efter det fick hon ett enormt gensvar för sin uppriktighet om cancern.

– När jag är ute och pratar med människor försöker jag förmedla att öppenheten är helt ofarlig. Var inte rädd för att prata om sjukdomen med någon som du har förtroende för. Du får så mycket tillbaka i form av styrka och bättre hälsa. Det du trycker undan inom dig kan till slut växa till mycket livsångest och dödsångest. Vågar du vara lite öppen med något så svårt som cancer gör man också sina nära och kära en tjänst.

Att prata med sin omgivning var till stor hjälp även för henne själv under sjukdomen. – Vi har alltid pratat mycket i min familj, vilket gjorde att jag hade ett stort nätverk när jag blev sjuk. Min syster ringde mig varje dag för att höra hur jag mådde. Det betydde mycket för mig, berättar hon.

Grundtrygghet sedan barnsben

Öppenheten och självkänslan är något som Katarina Hultling har fått med sig sedan barnsben. Hon föddes i mitten på 50-talet och växte upp med en två år äldre bror under en tid då det var tydligt att flickor och pojkar hade olika roller och mål uppsatta. Men föräldrarna gjorde aldrig skillnad i deras uppfostran av Katarina och hennes bror. Hennes föräldrar var även måna om att aldrig sätta någon press på vad hon skulle göra i livet.

– Mycket av min grundtrygghet bottnar i barndomen och tiden efter gymnasiet. Jag var en av få som inte gick direkt till universitetet utan provade på olika jobb innan jag till slut sökte till journalisthögskolan. De tre åren av mitt liv ser jag alltid tillbaka på som en lärorik tid. De lade grunden till mycket och gav mig stöd i ryggen, mycket tack vare friheten och tilliten jag kände från mina föräldrar. Det försöker jag ge till min son i dag, tryggheten om att han duger som han är, säger hon.

– Min konfirmationspräst gav oss tre levnadsregler som jag minns väldigt starkt. Se till att ha något att göra, någon att älska och något att se fram emot. Allt det har jag i dag.

Katarinas 5 bästa må-bra tips

  1. Håll koll på din hälsa – men var inte för sträng mot dig själv.
  2. Sätt upp ett mål att träna mot: tjejmilen, vårruset eller något annat.
  3. Du behöver inte vara i toppform för att klara ett lopp t.ex. Sänk prestationskraven.
  4. Glöm inte bort att ha kul. Lusten ska vara utgångspunkten för det du gör.
  5. Tänk på vad du äter och din livsstil. Jag hörde en onkologs 15 bästa råd för att inte drabbas av cancer. De fyra första var ”rök inte”.

Fakta Katarina Hultling

Yrke: Frilansjournalist, programledare, föreläsare.
Bor: i Enskede utanför Stockholm.
Familj: Sambon Albert Svanberg och sonen Victor.
Född: 5 december 1954.