Search for content, post, videos

Så undviker du frätskador på tänderna

frätskador-på-tänderna-blir-allt-vanligare

Vårt ökade intag av juicer, läsk och sura frukter gör också att fler drabbas av frätskador på tänderna. Att äta och dricka mindre sura livsmedel är det viktigaste du kan göra för att undvika frätskador.

Frätskador på tänder blir vanligare, bland såväl vuxna som barn och unga. En orsak är att vi dricker mer sura drycker i form av juice, läsk och sportdrycker. Var tredje ung svensk har frätskador på tänderna, enligt en stor studie från 2015 från Eastmaninstitutets avdelning för barntandvård. De som hade mest frätskador på tänderna var de barn och unga som drack mest läsk. För de som använde juice eller sportdryck efter träning fanns det också ett starkt samband med frätskador på tänderna.

Många frukter som gröna äpplen, vindruvor och citrusfrukter liksom sura godisar kan också ge frätskador. Men det är inte bara vad du äter och dricker som kan påverka, även hur du gör det. Om du till exempel håller kvar en sur dryck i munnen innan du sväljer ökar risken för skador då tänderna kommer i kontakt med drycken under längre tid.

Vad händer?

Frätskador på tänderna, dental erosion, beror på sur påverkan i munnen. Processen startar när ph-värdet sjunker under 5,5 och tandmineralet börjar påverkas.

Hur yttrar sig frätskador på tänderna?

Du kan märka av frätskadan genom att tanden mörknar eller gulnar eller att tandytan blir matt. Du kan också känna av ilningar.

Vad kan man göra?

Om du misstänker att du har frätskador på tänderna bör du ta kontakt med en tandläkare eller tandhygienist. Har frätskadorna inte blivit så djupa kan de avstanna om du undviker sur mat och sura drycker. För att förebygga frätskador kan du i första hand äta och dricka mindre av sura livsmedel. Välj istället mat och dryck som minskar surhetsgraden i munnen. Drick till exempel vanligt vatten och mjölk. Du kan också kombinera frukt med naturell yoghurt eller filmjölk för att neutralisera syrorna. Undvik att borsta tänderna direkt efter att du har druckit eller ätit något surt. Skölj munnen med vatten och vänta någon timme innan du borstar tänderna. Borsta tänderna morgon och kväll med fluortandkräm, men inte oftare än så.

Källa: Vårdguiden, SvD

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + sju =