Search for content, post, videos

Fira en hjärtvänlig jul

Annika Tidehorn är journalist med specialområdet mat och hälsa. Hon har medverkat i flera bokproduktioner och är aktuell med boken ”Hjärtvänlig mat” tillsammans med Gun-Marie Nachtnebel. Hon tipsar oss om hur vi får julmaten lite hjärtvänligare.

Vilken typ av mat mår hjärtat bäst av?

– Grönsaker och fisk är hjärtvänlig mat för att de innehåller bra näringsämnen och måttligt med kalorier. Använd gärna olivolja i matlagningen, den är fantastisk för att den innehåller övervägande omättade fettsyror. Men kanske ännu mer för att en olivolja av hög kvalitet innehåller polyfenoler som är starka antioxidanter, har antiinflammatorisk effekt och hjälper till att höja det goda kolesterolet. Men köp inte den billigaste oljan! Fullkornsprodukter, nötter, frön och mjölk och yoghurt med låg fetthalt eller havredryck är också bra val.

Vilken typ av mat kan skada hjärtat?

– Socker behöver vi minska på, vilket tyvärr inte är så lätt då det ofta är dolt. Det är snabba kolhydrater som ökar insulinnivåerna och därmed fettinlagringen, inte minst på magen.

Eftersom mycket rött kött har visat på kopplingar till högre risk för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2 är det bra att minska på det. Satsa hellre på kvalitetskött någon enstaka gång.

Dina bästa tips för att få in mer hjärtvänlig mat på julbordet?

– Till jul blir gärna maten salt, inte minst genom den rimmade skinkan och de inlagda sillarna, som också är söta. Men sillarna innehåller också nyttiga omega 3-fettsyror. Tänk på att inte köpa hem för mycket mat. Låt maten ta slut i stället för att ha onödigt mycket rester i kylen. Lägg sedan förstås till alla härliga grönsaker som är så fina så här års. Jag tänker särskilt på brysselkålen som passar så bra till många julrätter. Och grönkålen! Gör en god soppa eller en paj. Rödbetorna får slinka ner i en sallad, ugnsstekas eller kanske hamna i en vegetarisk bourginone tillsammans med hälsosam och hjärtvänlig lök. Med rödkål som bas gör du lätt en god och dessutom vacker salladsskål till julbordet.

annika-tidehorn

Annika Tidehorn

Fotograf matbilden: Bianca Brandon-Cox

Spara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − 10 =