Search for content, post, videos

Få bukt med åderbråcken

Motion-är-bra-mot-åderbråck

Åderbråck går att förebygga på egen hand, bland annat genom att sitta med benen högt så ofta som möjligt. På natten kan man till exempel höja fotändan av sängen med hjälp av kuddar eller dylikt. Man bör också röra mycket på benen och fötterna samt undvika i den mån det går att sitta med benen i kors. Andra metoder för att förebygga åderbråck är att minska på saltet i maten, ha på sig mer lössittande kläder eller använda stödstrumpor för att motverka att benen svullnar. Motion, framför allt av vadmusklerna, är också att rekommendera.

Om egenvård inte hjälper finns ett antal behandlingsmetoder, som att spruta in ett medel, sticka in en laser eller operera bort venerna.

Fakta om åderbråck

Åderbråcken brukar synas som blå, knöliga upphöjningar. Det är inte alltid åderbråcken syns och inte alltid de ger några symtom, men har man symtom kan dessa vara svullnad, tyngd eller trötthet i benet. Det kan också vara vanligt med en krypande känsla i benet och kramp i vadmusklerna kan förekomma. Andra symtom är ömhet vid beröring, smärta i benet om man står eller sitter länge eller att huden runt åderbråcket kliar.

Oftast kvinnor som drabbas

Åderbråck beror vanligtvis på att klaffarna, som ska se till att blodet ska rinna tillbaka smidigt till hjärtat, inte fungerar. Det kan även bero på att väggarna i venerna är svaga vilket gör att trycket i venerna ökar och sedan utvidgar sig. Graviditet, hormoner och arv kan också vara bidragande orsaker till att åderbråck uppstår i benen. Oftast är det kvinnor som drabbas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 − sju =