Search for content, post, videos

En kost i balans

sara_begner

Att äta nyttig mat kan kännas som något av en utmaning idag, särskilt med alla dieter och kostråd som florerar. Kocken och näringsterapeuten Sara Begner ger sin syn på grunden till både god och hälsosam mat och en vardag i balans.

I en tid av olika rekommendationer, dieter och nya forskningsrön om kost som avlöser varandra är det lätt att känna sig överväldigad och ställa sig frågan; vad ska vi äta? Vilken kosthållning som passar varje person bäst är en inte helt lätt nöt att knäcka.

Sara Begner är kock, näringsterapeut, näringsfysiolog och arbetar som chef för Coops provkök. Hon har ett gett ut en rad kokböcker, bland annat Vår kokbok Hälsa som kom ut tidigare i år. Recepten utgår ifrån det som experterna idag är överens om är en del av en hälsosam kost och som Sara menar att man kommer rätt långt med; mer grönsaker, bättre fettsyror, mindre vitt socker och färre snabba kolhydrater.

– Mer grönsaker bör vi äta av såväl miljöskäl som hälsoskäl. De innehåller vitaminer och mineraler som är bra för dig och genom att utgå ifrån grönsakerna i större utsträckning kan du lättare välja säsongsbetonat. Det blir också en smakrikare och mer kreativ matlagning, menar Sara.

Tänk extra noga på att få i dig gröna grönsaker som broccoli och bladgrönsaker i form av t ex ruccola och spenat, tipsar Sara. De innehåller en mängd vitaminer och mineraler och mättar bra. När det gäller fettsyror bör de främst vara fleromättade sådana. De finns i olika oljor som olivolja och rapsolja men också avokado, nötter och fet fisk.

Det vita raffinerade sockret finns inte bara i bullar och kakor utan även i en mängd livsmedel.

– Tänk därför på att välja så naturlig och ren mat som möjligt. Ät en naturell yoghurt och lägg till frukt och bär istället för en sötad variant. Om en limpa smakar sött innehåller den antagligen socker så satsa på ett osötat bröd, säger Sara.

Sätt rimliga mål

Stressen över att äta ”rätt” blir allt vanligare. 40 procent av svenskarna känner sig stressade över att de inte äter tillräckligt sunt eller motionerar ordentligt. Sara ser gärna en mindre kravfylld trend och ett mer avslappnat förhållande till mat.

– En rigid kosthållning kan lätt begränsa livet. Vi är trots allt människor som ibland äter fel eller lite för mycket. Det viktigaste är att må bra, sova och orka med vardagen. Var snäll mot dig själv och sätt upp rimliga mål. Var lyhörd för vad din kropp mår bra av och vad den tycks må mindre bra av. Att äta går inte heller bara ut på att stoppa i sig näring. Mat handlar också om att känna dofter och att ha en måltid tillsammans med andra.

Foto: Coop/Wolfgang Kleinschmidt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + 1 =