Search for content, post, videos

Badandets läkande krafter

Redan under romartiden badade man i varma källor men spavistelsen fick ordentligt genomslag under 1500-1700-talet då hälsobadandet kom på modet.

Ordet spa kommer från en av de mest berömda kurorterna som ligger i Belgien och heter just Spa, och som hade sin storhetstid på 1700-talet. I Sverige blev orter med mineralrikt vatten kurorter. Sommaren 1678 var Urban Hjärne, en välkänd läkare som brukar gå under namnet kurortskulturens fader, med och grundade Medevi brunn i Östergötland, som i dag är Sveriges äldsta spa. Även Carl von Linné skrev om brunnsliv och besökte kurorter som Loka brunn under sina resor.

I mitten av 1800-talet reste flera tusen människor till olika hälsobrunnar runt om i Sverige. Till kurorten åkte man för att rehabilitera sig och ”dricka brunn”, det vill säga, dricka kallt mineralvatten. Dessutom kunde de fattiga få mat, vila och gratis vård i en tid då det var ont om läkare.

– Det sägs att unga män och kvinnor reste till kurorten för att söka en äkta hälft, eller kanske bara muntra upp sig efter en hård vinter med en sommarromans, menar Elisabeth Mansén, professor i idéhistoria vid Stockholms universitet som länge har forskat och skrivit om svensk kurortshistoria.

Många använde alltså kurortsvistelsen i förebyggande syfte, som friskvård.

– Varma bad var en ovanlig njutning. Inte minst var vilan viktig för de flesta eftersom det inte fanns någon lagstadgad semester på den tiden, säger Elisabeth Mansén.

Fortfarande har baden en central roll och många spaanläggningar erbjuder idag i renande ritualer med klassiska behandlingar i form av bastubad och tvagningar. På till exempel Selma Spa kan man testa på avkopplande basturitualer där bland annat ångbad och örtbastu ingår.

För dagens stressande människa

Att åka på spa behöver inte bara betyda avkoppling och relax. Träning har blivit mer populärt och förutom lite lugnare former som yoga och qigong är det många som efterfrågar konditionskrävande och tidseffektiva träningspass.

– Träningen blir mer anpassad efter stressen i samhället. Passen blir kortare och mer effektiva. Träning har aldrig varit så stort samtidigt som folk har lite tid. Därför har träningsformer som löpning, cross fit, zumba och så kallad turboträning ökat starkt den senaste tiden. Det är halvtimmespass där man kör repetitioner på hög pulsstyrka, säger Sara Hellgren på Svenska Spahotell.

När det gäller skönhet är det trendigt med snabba och effektiva behandlingar.

Skäm bort vintertrött hud

Comwell Varbergs Kurort är bland annat kända för sitt Thalassokurbad som kombinerar den stolta kurortshistorien med nutida kunskap om tångens och massagens välgörande egenskaper. För vintertrött hud finns det nu en ny behandling där kurbadet kombineras med massage. Resultatet är en lång, årstidsanpassad behandling som ger en fukt- och näringsboost för torr hy.

Skepparholmen Nacka erbjuder en ekologisk sparitual med björkskrubb, upplevelseduschar och ekologiska produkter. På Ystad Saltsjöbad kan man prova en helkroppsbehandling i en regnskogsliknande miljö, inspirerad från sparitualer runt om i världen. The Retreat Club, som är Falkenberg Strandbads nya spaavdelning, erbjuder lyxiga spapaket med hamam, behandlingar från Kalahariöknen, övernattningar och middagar. På Vann Spa kan man till exempel prova på slimming modelling massage, inpackningar för gravida eller avkopplande ansiktsbehandlingar speciellt anpassade för mannens hud.