Tobaksberoende är starkt och svårt att bli av med. Att det är svårt att sluta röka beror inte bara på viljan. Ny forskning visar nämligen att nikotin ger långvariga förändringar på hjärnan, där vissa effekter blir värre med tiden.
Forskare vid Sahlgrenska akademin studerade hur råttor reagerade när de inte längre fick nikotin. Det visade sig att nya beteenden uppstod långt efter den förväntade abstinensen, något som man tidigare inte har varit medveten om. Försöksråttorna blev orädda och sökte sig ut på upplysta ytor som bytesdjur normalt skyr samtidigt som signalering i hjärnans belöningssystem började att förändras.
– Det här tyder på väldigt långvariga förändringar som orsakas av nikotin och som man inte har varit medveten om innan. Nikotinet tycks skapa en kaskad av effekter som bara blir värre och värre med tiden, säger Julia Morud Lekholm, doktorand inom beroendemedicin vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi.
Efter tre månader kunde forskarna se förändringar i det GABAerga systemet i hjärnan, vilket är det system som normalt bromsar hjärnans signalering. Och efter ytterligare fyra månader hade GABA systemet helt slagit om. Det ökade nervcellssignaleringen istället för att dämpa den. Fullt påslag och risk för återfall i till exempel rökning, med andra ord. Nervkretsarna i hjärnans belöningssystem är väldigt lika hos råttor och människor. Därför tros observationerna ha giltighet också på människan.
Den förändrade signaleringen i hjärnan förklarar en del av de svåra och långvariga problem många har som vill sluta röka eller snusa, menar Julia Morud Lekholm.
– Det är en livslång kamp, det förstår vi när vi tittar på djuren som efter så långt uppehåll från nikotin fortfarande har väldigt kraftiga förändringar i belöningssystemet. Därför borde man absolut satsa mer på den här typen av forskning och att försöka hitta nya terapier, för det är jättesvårt för folk att klara att stå emot suget under lång tid.
Hitta en metod som passar dig
Det finns flera metoder att ta till för att försöka bli av med tobaksberoende. Ett sätt är att ta hjälp av en tobaksavvänjare via vårdcentralen, företagshälsovård eller apotek. Du kan också få stöd via Sluta Röka-linjen. Där finns tobaksrådgivare som svarar i telefon både dag och kväll. Du kan även få material hemskickat. Numera går det dessutom att bli rökfri med telefonen. Det finns t ex KBT-appar eller Vårdguidens app Rökfri. Det finns också hjälpmedel som nikotinplåster eller nikotinfritt snus du kan använda. Akupunktur sägs även kunna lindra abstinensbesvären.
– Alla som slutar hittar till slut sin egen variant. En del gör det med hjälp av en tobaksavvänjare, i grupp eller individuellt, en del gör det på egen hand. Vissa behöver lång tid för att förbereda sig, andra fattar beslutet att sluta och kastar tobaken på en gång, menar Jenny Hansson på Folkhälsomyndigheten.
Använder man mycket tobak kan det finnas en vits att trappa ner för att hjälpa kroppen att vänja sig och att minska abstinensen.
– Känner man sig motiverad att sluta helt på en gång så kanske det är det bästa sättet för den personen. Generellt är det viktigaste att hitta ett sätt som känns bra för en själv, säger Jenny Hansson.
Gör en plan
För den som har bestämt sig för att ta steget och sluta med snus eller cigaretter finns det ett par saker att tänka på för att öka chanserna att lyckas bli fri från beroendet. Börja med att planera stoppet en till ett par veckor i förväg. Fram till stoppdatum, fundera över i vilka situationer som du använder tobak.
– Går vanan att bryta redan nu? T ex kanske du kan bestämma dig för att du inte längre ska använda tobak det första du gör på morgonen, om du har en sådan vana. Eller kan du hoppa över vissa cigaretter eller prillor? Försök att helt enkelt göra det besvärligt för dig själv att röka eller snusa, tipsar Jenny Hansson.
Fundera också ut en strategi för vad du ska göra om du efter stoppet hamnar i situationer då du är van att använda tobak. Vid stoppet, kom ihåg att äta regelbundet, det hjälper blodsockret att vara stabilt och minskar risken för sug. Drick mycket vatten och var snäll mot dig själv. Tillåt dig att ta det lugnt och försök att undvika stress och gör saker du gillar. När du känner ett sug, plocka fram din strategi och försök distrahera dig med något, t ex ringa någon, borsta tänderna, spela ett spel i telefonen eller äta en frukt tills suget går över.
Några råd på vägen
- Ät regelbundet och ordentligt
- Drick mycket vatten
- Motionera regelbundet
- Bestäm ett datum då du ska ha slutat
- Undvik att ta med cigaretter eller snus till jobbet
- Ha inte cigaretter eller snus inom syn- och räckhåll
- Trappa ner när du slutar så känns det lättare
- Föreställ dig mentalt hur du lyckas sluta röka eller snusa
- Låt andra veta vad du går igenom och be dem om hjälp och stöd dig när du behöver det