Bröd baserat på kornkärnor har flera positiva effekter på hälsan. Det kan både minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2 diabetes och hjälpa dig hålla koll på aptit och blodsocker.
Forskare vid Lunds universitet lät friska medelålders personer äta ett bröd baserat på kornkärnor till frukost, lunch och middag under tre dagar. Det visade sig att försökpersonernas ämnesomsättning påverkades positivt upp till 14 timmar efter med bland annat minskat blodsocker- och insulinpåslag efter en måltid, ökad insulinkänslighet, och förbättrad aptitreglering. Enligt forskarna beror de positiva effekterna på att den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor når tjocktarmen. Där kan de stimulera tillväxt av goda bakterier och stimulerar till frisättning av viktiga tarmhormoner. I studien kunde forskarna se en ökning av tarmhormoner som reglerar just ämnesomsättning och aptit. De såg även en ökning av ett tarmhormon som hjälper till att sänka kronisk låggradig inflammation, vilket i förlängningen kan hindra uppkomsten av både hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.